Пловдив ще разполага с почти 684 милиона лева през 2024-та

...
Пловдив ще разполага с почти 684 милиона лева през 2024-та
Коментари Харесай

Бюджет 2024: Пловдив залага на финансова дисциплина без повишаване на данъците

Пловдив ще разполага с съвсем 684 милиона лв. през 2024-та година. Най-големият % от бюджета е очакван за обучение – 41%, а на второ място са строителството, благоустройство и опазването на околната среда в града на тепетата – 22%. Най-важният финансов документ на града на тепетата беше наказан обществено в залата на Общински съвет на града.

Финансова дисциплинираност и повишение на приходите залагат в Бюджет 2024 на Пловдив от новата локална администрация. „ Целта е гладко прекосяване от остарял към нов мандат и начало на нови планове “, съобщи по време на разискването кметът Костадин Димитров.

124 милиона лв. са средствата от локалния бюджет, които община Пловдив ще влага в финансовата си стратегия.

5 милиона леваса заложени за довършването на пробива „ Модър-Царевец “, 3 милиона и 300 хиляди леваза бул. „ Хаджи Димитър “ и 3 милиона лв. – за ул. „ Владая “, като 1 милион от тях са от страната.

Други значими инфраструктурни планове, които ще се финансират от финансовата стратегия са „ Кукленско шосе “, бул. „ Северен “, Дондуковата градина и контактната й зона, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „ Отдих и просвета “, стадионите на „ Ботев “ и „ Локомотив “, дотъкмяване на Голямоконарско шосе, постройката на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, ДГ „ Майчина грижа “, ДГ „ 8-ми март “, детска ясла и детска кухня в квартал „ Съдийски “, СУ „ Константин Величков “, спортният комплекс на езиковите гимназии, зоната към Художествената изложба на ул. „ Съборна “ и реституция на фасадата на филиала на Етнографския музей.

С пари от страната ще бъде изработен главен ремонт и благоустрояване на кино „ Космос “, чийто план ще бъде показан до дни, реконструкцията на ул. „ Славянска “ и ул. „ Генерал Колев “, Античен конгрес „ Филипопол “, главен ремонт и консервация на къща „ Ламартин “ в Стария град.

Делегираните от страната действия в бюджет 2024 на Пловдив възлизат на 384 милиона лв., а приходите от локални действия - 300 милиона лв..



„ Ще поставим старания да имаме по-голямо финансиране на инфраструктурни обекти от европейски планове “, съобщи още по време на разискването кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Местните налози няма да се усилват, само че ще има актуализация на таксите за механически и административни услуги, ръководство на общинско имущество и позволения за градеж.

По време на разискването присъстващите бяха дадени оферти за построяването на нова постройка на Математическата гимназия, за ремонта на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, за разработване на интегрирана онлайн платформа и цифровизация на услугите на Община Пловдив, проектирането и построяването на нови велоалеи и довършването на зоологическата градина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР