Пловдив. Професионалното образование не е ограничаващо. То дава дава възможности

...
Пловдив. Професионалното образование не е ограничаващо. То дава дава възможности
Коментари Харесай

350 ученици от 150 гимназии в страната участват в 10-ата Панорама на професионалното образование, която се провежда в Международния панаир в Пловдив

Пловдив. " Професионалното обучение не е ограничаващо. То дава дава благоприятни условия за реализация, основава качествени експерти и учи децата на сериозно мислене и решение на проблеми ". Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на откриването на X Панорама на професионалното обучение, която се организира през днешния ден и на следващия ден в Международния панаир в Пловдив, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката . По време на събитието се организират националните кръгове на надпревари по 11 специалности - строителство, цветарство, дърворезба и произвеждане на мебели, керамика, приложна електроника, готварство, хлебарство и сладкарство, сервитьорство, фризьорство и гримьорство, фешън дизайн и за най-хубава бизнес концепция. Участват 350 възпитаници от 150 гимназии от цялата страна. Всички, без учащите се за производители на мебели, получиха задачи, които трябваше да изпълнят за несъмнено време. Мебелите бяха направени авансово и оценени от журито.
Заместник-министър Таня Михайлова поздрави участниците за ентусиазма и им пожела да са бъдещите изложители на Международния панаир. " Учениците би трябвало да се научат освен да предават познания, само че и да вземат решение житейски проблеми. Професионалното обучение дава метод на мислене. С новите образователни проекти се плануват по две години чуждоезиково образование по съответните специалности, с цел да бъдат децата още по-подготвени ", означи Михайлова. Тя уточни, че Министерство на образованието и науката ще работи интензивно за актуализиране Списъка на специалностите, тъй като част от сегашните след 10 година към този момент няма да съществуват. " Списъкът би трябвало да бъде еластичен. Защитените специалности са част от него и тяхната концепция е да се обезпечи банкет по значими за стопанската система и развиването на районите специалности ", акцентира заместник-министърът. Тя подчертава, че дуалното обучение в България е нужда, тъй като е метод на доста ранен стадий учениците да се срещнат с бизнеса.
На откриването на Панорамата регионалният шеф на Пловдив Здравко Димитров съобщи, че би трябвало да има фрагменти за сферата на услугите, а освен юристи и икономисти. Председателят на Камарата на чиновниците Мирослав Мазнев добави, че в последните години бизнесът не поддържа задоволително младото потомство и в този момент е подготвен още веднъж да му протегне ръка.
Състезанията на Панорамата не престават и на следващия ден, когато е финалът на надпреварата за най-хубав готвач.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР