Пловдив посреща един от най-светлите български празници - 24 май

...
Пловдив посреща един от най-светлите български празници - 24 май
Коментари Харесай

Пловдив посреща 24 май с грандиозно шествие и множество концерти

Пловдив посреща един от най-светлите български празници - 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност.

Денят стартира с Празнична литургия в храм „ Св. св. Кирил и Методий “, отслужена от Пловдивския митрополит Николай. Следва връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се организира в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „ Свети Свети Кирил и Методий ", а началото е в 8.30 ч.

В 9.30 ч. вратите на храма се отварят и формалните лица ще се насочат към площад „ 11 май “ пред ХГ „ Св. св. Кирил и Методий “. Там ще се състои празненство с публични слова, гала по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен.

Точно в 10.15 ч. е началото на шествието към площад „ Стефан Стамболов “, което ще премине по ул. „ Хан Кубрат “, подлеза на Аптека „ Марица “, ул. „ Райко Даскалов “, площад „ Римски стадион “, ул. „ Княз Александър І “.

За да се обезпечи безвредното прекосяване на участниците, от 08:30 до 10:30 часа ще бъде спряно придвижването на пътни транспортни средства по ул. „ Хан Кубрат “ и ул. „ Четвърти януари “ – от бул. „ Шести септември “ до бул. „ Марица-юг “.

Шествието ще тръгне от площад „ 11 май “ пред Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ и ще премине по ул. „ Хан Кубрат “, подлеза на аптека „ Марица “, ул. „ Райко Даскалов “, площад „ Римски стадион “ и ул. „ Княз Александър І “ – до площад „ Стефан Стамболов “.

Пред постройката на Българска народна банка на ул. „ Райко Даскалов “, концерт ще изнесе Духовия оркестър към НУМТИ „ Добрин Петков “ и Център за поддръжка за личностно развиване Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Снежана Георгиева. На площад „ Римски стадион “ ще има концерт на високомерен оркестър на СУ „ Паисий Хилендарски “. На стълбите на Каменица ще чуем церемониален празничен привет от хоровете на Пловдив.

В 11.30 часа в Цар-Симеонова градина, в югоизточна й част, стартира тържествено разкриване на паметника на донора Димитър Кудоглу. Думи на признателност ще насочи представителят на наследниците на Димитър Кудоглу - Пенчо Братанов.

В 17.30 ч. на пл. „ Стефан Стамболов “ стартира фолклорен флашмоб с присъединяване на Школа за национални танци „ Луди Млади “ при НЧ „ Проф. Кирил Дженев – 2018 година “

Вечерта приключва с музикално странствуване в света на Антонио Вивалди със симфоничния театър “Вивалди вечно “ - концерт на Симфониета – Враца с присъединяване на Максим Ешкенази и солисти и артисти. Мястото е Античен спектакъл, началото в 20 часа, входът е с билети.

Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с всичките си експозиции, които ще одобряват гости сред 9:00 и 18:00 часа с входен билет. Две са специфичните начинания, отдадени на празника. От 10:00 часа и от 13:00 часа в къща музей „ Христо Г. Данов ” на ул. „ Митрополит Паисий ” 2 ще се реализира работилница за деца, демонстрираща графични техники за печатане с машина и на ръка, а в 14:00 часа в експозиция „ Българско Възраждане ” на ул. „ Цанко Лавренов ” 1 ще бъде открита изложбата „ Събралъ и нарядилъ Найденъ Геровъ, а на святъ изважда Регионален исторически музей-Пловдив “, отдадена на 200 години от рождението на Найден Геров.

Празнично шествие за 24 май ще има и в община „ Родопи “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР