Пловдив показа, че е много единен и много по-различен град

...
Пловдив показа, че е много единен и много по-различен град
Коментари Харесай

Генерал Мутафчийски в Пловдив: България се справя добре и с малко жертви в битката с коронавируса

" Пловдив сподели, че е доста обединен и доста по-различен град от другите в страната . Еталон за това, което може да се случи. И в действителност е реалност към този момент една прелестна лаборатория, доста малко има такива в България ".

Това съобщи през днешния ден началникът на Националния действен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски при откриването на референтната лаборатория за проучване на COVID-19 към Инфекциозна клиника на УМБАЛ " Св. Георги ". 



" За страдание тези лаборатории ще бъдат все по-нужни и за в бъдеще, тъй като даже и да отмине COVID-19,  човечеството постоянно ще бъде изправено пред такива провокации и неслучайно в редица отчети на международни организации се акцентира, че точно инфекциозните заболявания, нови вируси, мутирали остарели вируси  могат да бъдат една от най-големите закани за хората ", добави той.
 Областна администрация - Пловдив
По думите му България се оправя добре и с малко жертви в борбата с ковид . " Но даже и малко всички жертви са свидни и ние не можем да ги мерим като малко или доста " , акцентира генералът.



Той напомни, че в страната към този момент има 18 лаборатории. Пловдивската била една от най-модерните у нас. " Явно ще би трябвало да свикнем с мисълта, че ще би трябвало да работим с този вирус.

Дай боже да се откри бързо ваксина или надеждно лекарство, само че към този момент признаците за това не са напълно налице. Основният акцент за развиването и работата по-нататък е, лабораториите и развиването на медицинските запаси, изключително на интензивните кревати да бъдат налични, с цел да може да се освобождават ограниченията една по една.

Те не могат да бъдат внезапно отстранени, а степ бай степ, според от положителните индикатори. Вие към този момент вървите по пътя, по който вярно да може да се прави оценка обстановката и по-късно при завръщане към естествения живот да се отреагира на всяко едно огнище ", сподели още Мутафчийски.

Той благодари на донорите и на основателите за новата лаботория от Община Пловдив и регионална администрация. Благодарности насочи и кметът Здравко Димитров. След това новата облага бе осветена от Пловдивския митрополит Николай, който отслужи водосвет на събитието.
 Областна администрация - Пловдив
С построяването на лабораторията ще бъдат обхванати огромни групи пациенти от района. От УМБАЛ " Св. Георги " оповестиха, че апаратурата може да обработва 28 теста за три часа, а работата в обекта ще се прави на две смени от по 6 часа. Така тя ще може да поеме към 112 проби за 12 часа с опция – при нужда, те да се усилят до 140.

В лабораторията ще се работи с тест набори от Южна Корея за екстракция на рибонуклеинови киселини и за разкриване на ковид с полимеразна верижна реакция. PCR-тестовете са с два генетични маркера.

За момента лаборантите разполагат с 3000 теста. Първоначално първите 15 проби ще бъдат изпращани в Националната референтна лаборатория, а след  това няма да бъде належащо потвърждаване на пробите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР