Пловдив. Пловдив е лидер при въвеждането на иновативни методи на

...
Пловдив. Пловдив е лидер при въвеждането на иновативни методи на
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Градът е лидер при въвеждането на иновативни методи на обучение

Пловдив. „ Пловдив е водач при въвеждането на новаторски способи на образование. Това са облачните технологии, потреблението на метода на Мария Монтесори, който обгръща от ден на ден институции в предучилищното и учебно образование, въвеждането на електронната система за кандидатстване за първи клас “. Това съобщи кметът Здравко Димитров при откриването на интернационалната конференция „ Как да бъдем новаторски в учебно заведение “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пловдив . Събитието се провежда за пети път от фондация „ Световен учебен конгрес България “ в партньорство с Община Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски “ с присъединяване на десетки шефове и учители.

„ Все по-големи са триумфите на общинската стратегия, посредством която учебните заведения аплайват за финансиране за цифровизация и облачни технологии, новаторски учители, Монтесори педагогика, за техническа помощ на образователния развой, за реновиране на дворове в учебни заведения и детски градини “, конкретизира кметът Здравко Димитров.

Той акцентира голямата потребност, която има община Пловдив за построяването на две нови здания на учебни заведения, прекосяването към едносменен режим на образование и поддържа увеличението на заплатите на учителите, което се приготвя от следващата година.

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който особено пристигна за откриването на форума, показа по какъв начин политиките за нововъведения трансформират системата на приблизително обучение.

„ Пловдив е общината, която дава сигнал, че нововъведенията са нещо значимо, към което ние се стремим. Всички системи на образованието се трансформират,тази смяна е неизбежна. Иновациите са нещо значимо и би трябвало да се стремим към тях “, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев.

Специален посетител и основен представител на конференцията бе Пол Бърн, член на борда на Европейската асоциация на учебните шефове (ESHA), член на Съвета на Международната конфедерация на шефовете (ICP) и президент на Националната асоциация на основните шефове и заместник-директорите (NAPD). Бърн работи в продължение на 10 години в учебното управление и е основал голям брой новаторски практики за създаване на сполучливо учебно заведение.

На конференцията участва и Тон Дайф, екс ръководител на ESHA, ръководител на WEF Global както и представители на МОН, на районните ръководства на образованието и общини, обществени сътрудници, просветителни институции и специалисти. Действащи шефове на новаторски учебни заведения от всички равнища на учебно обучение описаха за своя опит и ефикасни положителни практики.

Програмата включва три модула – „ Фокус за сполучлива смяна – нововъведенията в учебно заведение “, „ Разработване на сполучливо учебно заведение “ и „ Споделени положителни практики “.

По време на конференцията бе показан и опитът от петгодишния план “Иновативни учебни заведения “ на община Пловдив и фондация „ Световен учебен конгрес България “ за това по какъв начин новите способи на преподаване трансформират средата на образование и мотивацията на учениците.

По време на форума бе показана книгата: ”Как да бъдем новаторски в учебно заведение ”, в която са разказани и отправени основни послания от извършените образования в границите на Проекта, които оказват помощ на учителите и шефовете да бъдат сполучливи и новаторски, подложен е акцент по какъв начин да се стимулират учениците посредством 10 хрумвания. Разработена и апробирана е идея за създаване на професионална общественост и насърчаване на учебното заведение като ефикасна организация. Част от участниците, водачи от всички равнища на учебно обучение, описват за своя опит и положителни практики.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР