Пловдив. Пловдив. Деца от втори и трети клас на училище

...
Пловдив. Пловдив. Деца от втори и трети клас на училище
Коментари Харесай

Пловдив: За първи път в България деца от общински училища в града учат програмиране по образователната програма за основни принципи на програмирането „Micro:bit“

Пловдив. Пловдив. Деца от втори и трети клас на учебно заведение „ Христо Г. Данов “ демонстрираха познания и умения по нова просветителна стратегия за съществени правила на програмирането – „ Micro:bit “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Това стана в наличието на кмета Иван Тотев, заместник-кмета Стефан Стоянов, кмета на регион „ Северен “ Ральо Ралев, посетители от Британския съвет, представители на отдел „ Образование “ и медиите. Проектът е резултат от взаимните старания на Община Пловдив и Британския съвет и започва за първи път в България.
„ За реализирането на програмата Община Пловдив е закупила 350 устройства, които са предоставени на 13 общински учебни заведения от началото на месец декември 2017 година ”, изясни зам.-кметът Стефан Стоянов. „ Технологиите през последните години са толкоз напреднали, че са изцяло налични за деца даже в трети клас. Днес виждаме един микропроцесор, който има всички базови благоприятни условия на огромните процесори. Виждаме 8-битово програмиране с потребление на Java. В образованието е вплетена и игра. Тази стратегия разрешава развиването на познания и умения, които децата могат да се развият в друга посока “, уточни кметът Иван Тотев. По думите му това е една действителна среда за програмиране, направена по детски метод. Той увери, че следващата година ще бъде увеличени броят на учебните заведения, които ще употребяват устройството.
„ Дълго време търсихме вярната стратегия, която да въведем за създаване на първите основи на програмирането в учебните заведения в Пловдив. Програмата Micro:bit е ориентирана към всички учебни заведения и преподаватели. С нея може да работи всеки един от учителите по всеки един предмет “, посочи заместник-кметът Стефан Стоянов.
„ Пособието въодушевява най-младите генерации на Обединеното кралство и на други страни по света да се трансфорат в цифрови иноватори. В Обединеното кралство Би Би Си го доставя до всички възпитаници сред 12-15г., които са почти 1 милион “, изясни Любов Костова, шеф на Британския съвет и добави, че устройството е функционално, на ниска цена и налично. Създава условия за деца със специфични просветителни потребности да се концентрират на протичащото се в час.
Micro:bit e хардуерно устройство с размери колкото половин кредитна карта (43 mm × 52 mm), което може да бъде обвързвано към компютър или мобилен телефон и да се употребява за програмиране и основаване на най-различни планове – от роботи до музикални принадлежности. Продуктът е новаторско и гъвкаво образователно и креативно помагало, което добавя класната и извънкласна работа. Той стъпва на знанията на учителите и уменията на учениците и дава отговор на обикновените и прогресиращи познания за програмиране.
Малкото на размер устройство има доста вградени функционалности – 25 червени LED лампички за основаване на текстови известия. Разполага с два бутона, които могат да бъдат програмирани и да се употребяват, да вземем за пример за игри или за ръководство на музикална плейлиста. Може да разпознае придвижване и да отгатне посоката, в която човек се движи. Разработено е особено мобилно приложение за Мicro:bit, което разрешава програмирането му през Bluetooth връзка – дори без USB кабел. Micro:bit устройството e извънредно елементарно за прилагане, което значи, че без никакви усложнения може да се употребява във всяко учебно заведение, във всеки клас и по всички предмети, включително естествените науки, математика, музика, изобразително изкуство, часовете по Бит и техника или ИКТ.
В рамките на просветителната стратегия „ Micro:bit “ и финансовата поддръжка на Община Пловдив се организира и образование на 38 пловдивски учители, за което особено дойде Стюарт Бол – интернационален преподавател от Фондация „ Micro:bit “. В процеса на образование и най-много за продължаващо подпомагане на учителите бяха приобщени и СофтУни Kids, които към този момент употребяват сполучливо Мicro:bit в своите курсове.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР