Пловдив отвори покана за новата си Резидентна програма за артисти

...
Пловдив отвори покана за новата си Резидентна програма за артисти
Коментари Харесай

Търсим непознатия Пловдив през погледа на трима чужденци

Пловдив отвори покана за новата си Резидентна стратегия за актьори от страната и чужбина, които би трябвало да живеят най-малко 30 дни в града и да оставят по-късно някакво знаково произведение обвързвано с него. Програмата се прави за първи път и е по концепция на кмета Здравко Димитров.

Община Пловдив обезпечава на участниците настаняване в центъра на Пловдив и изплаща заплащане в размер на 4000 лева, включващо всички разноски по пътуването, престоя, креативен хонорар и осигуровки.

Нощувките се заплащат от Община Пловдив. Периодът на престоя се прецизира при подписване на контракт за възлагане - 10 дни през месеците юли – август за опознаване на града и 20 дни през месеците септември – октомври за реализация на плана.

За да стане факт всяка креативна идея ще бъде обезпечен бюджет от 5000 лева Допустими са и намеси в градската среда за 3 месеца. Сумата е последна и включва всички разноски.

В случай, че участникът не има регистрация като юридическо лице се предлага цивилен контракт и всички дължими осигуровки са в границите на планувания бюджет.

Артистите се ангажират да основат свои концепции, свързани с нова интерпретация и трансформацията на основни градски места в Стария град, археологическите обекти, тепетата и парковете.

След първичния си престой в едномесечен период резидентите създават план, нагледна документи на електронен притежател и бюджет. След утвърждение на плана се изплащат 90% от средствата за реализацията му

Целта на поканата е да осъществя новаторски хрумвания в актуалните трендове на образните и цифровите изкуства, които демонстрират основни обекти от богатото недвижимо културно завещание на Пловдив.

Изборът на участници в резидентната стратегия се прави от 5-членна работна група.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР