Пловдив. Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

...
Пловдив. Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019“
Коментари Харесай

Пловдив: Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ започва с изложби, музика и театър

Пловдив. Откриването на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 “ стартира с изложения, музика и спектакъл. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от Фондация „ Пловдив 2019 “. В първия ден на откриващия уикенд събитията са 10 и са на местоположения в централната градска част. Изложбата „ ДИМ. Истории за тютюна “ е готова особено за откриването на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 “ и е отдадена на един от основните планове в програмата – „ Тютюневия град “. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и творби на известни български създатели, които изследват историята на Пловдив посредством връзката ѝ с тютюневата промишленост. Откриването е с начален час 18.00 часа.
В Регионалния етнографски музей в 17.00 часа ще бъде открита изложбата „ Песента на дървото “, която ще може да бъде прегледана до края на месеца. Експозицията показва обичайни национални музикални принадлежности, както и модерни, станали известни след Освобождението – цигулка, виола, цитра, мандолина и доста други. Отново в Етнографския музей, само че от 18.00 часа се открива фотоизложбата „ Преоткриване на наследството “. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, показват пъстрота свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, демонстрират ни знаци на завръщането вкъщи.
Изложбата „ Пловдивските художници “ ще може да бъде забелязана в галерията на Общинския съвет в Пловдив от 17.30 часа. Тя показва 30 творби на създатели от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, статуя, снимка, колажа и смесена техника на тематики, въодушевени от града, неговите забележителности и история.
Доц. доктор Георги Трифонов, учител в АМТИИ, компетентност „ Дизайн на облеклото “, ще показа галерия живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща от 17.30 часа. Основна тематика в творбите му е развиването на детайлите на облеклото през вековете и идентичността на българката. В 18.00 часа, още веднъж в Балабановата къща, ще стартира Камерният концерт „ Юбилеи “, който е отдаден на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 години от рождението на Марин Големинов.
Театралният театър „ Евридика в подземния свят ” ще се играе на сцената на Драматичен спектакъл – Пловдив от 19.00 часа, в Камерна зала със симултанен превод на британски.
В първия ден от откриващия уикенд музикалната стратегия „ Капана 2019. Началото “ ще показа осъществявания онлайн на изявени модерни български реализатори на открита сцена „ Ядрото “ от 20.00 часа.
Жителите и гостите на Пловдив могат да прегледат и изложбата „ Необозримо за Кольо К. “ в Градска художествена изложба, която бе открита при започване на седмицата.
Кулминацията на програмата на откриващия уикенд ще бъде на следващия ден, 12 януари, когато присъстващите ще станат очевидци на неповторимо шоу, озаглавено „ Ние сме всички цветове “. В него ще вземат участие над 1500 актьори.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР