Пловдив отбелязва тържествено 3 март на БунарджикаПразничният ден в Пловдив

...
Пловдив отбелязва тържествено 3 март на БунарджикаПразничният ден в Пловдив
Коментари Харесай

България празнува! Вижте как посрещат националния ни празник в страната

Пловдив отбелязва тържествено 3 март на Бунарджика

Празничният ден в Пловдив стартира в 11.00 часа с молебен в катедралния храм „ Света Богородица ”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика е в 12.00 ч. Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен жител на Пловдив. Водещ ще е един от най-хубавите рецитатори в България - Христо Христов. В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат присъединяване внушителен взвод, венценосци, боен духов оркестър и комитет „ Родолюбие “.

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „ Родолюбие “ още веднъж ще поведат пловдивчани в „ Поход на свободата “ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Желаещите да се включат в похода би трябвало да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „ Южен лъх “, (бившия „ Малък Бунарджик).

В 13.30ч. стартира панихидата за починалите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив.

Вечерта на пл. „ Централен “ в 18.30 ч. ще се състои тържествена инспекция - заря във връзка Националния празник на Република България – 3 март, с присъединяване на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от военачалник - майор Явор Матеев - пълководец на „ Съвместното командване на специфичните интервенции “ на Българската войска. Диктор ще е артистът от Драматичен спектакъл Пловдив – Петър Тосков.

По мотив Националния празник, Община Пловдив провежда два безвъзмездни концерта.

В 13.00 ч. на пл. „ Стефан Стамболов “ стартира празничен концерт на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян.

На същото място в 16.30ч. е празничният концерт на Представителен духов оркестър на Военновъздушни сили с диригент кап. Димитър Христов.

Шествие с 300-метровия трикольор за 3 март в Стара Загора

Старозагорци посрещат 3 март с обичайното към този момент паметното шествие с 300-метровия народен трикольор. Честванията стартират с молебен за България в катедралния храм „ Св. Николай Мирликийски “, а малко след 10 часа, по едно и също време пред всеки монумент в града, отдаден на Освобождението, ще бъдат сложени венци и цветя.

От 10.30 ч. стартира ритуаля за издигане на Националното знаме на Република България на площада пред Общината.

От 11 часа стартира паметното шествие с националния трикольор наречено 11:00 ч. „ ЗА СВОБОДАТА... ДА РАЗВЕЕМ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ! “. Шествието ще доближи до до Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора " където от 11.45 ч. ще се състои общоградско честване „ Пред падналите за България - ПОКЛОН! “.

т 12:00 ч. още веднъж там ще се организира концерт на Невена Цонева.

В старозагорското село Змейово провеждат възстановка наречена " Отзвук от Шипка ".

Организатори на събитието са: Кметство и НЧ " Пробуда - 1928 " с. Змейово с сътрудници и участници: НЧ " Развитие - 1878 " с. Дълбоки - общ. Стара Загора, XI ОУ " Николай Лилиев " гр. Стара Загора, Българска федерация на феновете на историческо оръжие " Поп Минчо Кънчев " гр. Стара Загора и членове от Национално сдружение " Традиция " от градовете: Стара Загора, Нова Загора и Сливен.

14:00 ч., с. Змейово

От 16 часа ще се организира и „ Пробуждане с хоро “ – общоградска самодейност на НЧ „ Настроение -2017 “, на площада пред Община Стара Загора.

Спектакалът " Епопея на забравените " ще бъде показан в Русе

Тази вечер от 18 ч в камерната зала на Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " в Русе ще бъде показан спектакълът " Епопея на забравените " по стихове на Иван Вазов.

Всеки, който е ходил на учебно заведение, знае, че " Епопея на забравените " е цикъл от оди, основани от Вазов да възпеят бързо забравените ни герои след Освобождението. 140 години след написването им младият режисьор от театъра в Русе Ивайло Ненов се обръща към текстовете. Защо го прави?

" Това е задача някаква. Да извадиш тези текстове, да ги " отупаме " от патоса, който е напластен с години. Да им дадем един по-човешки прочит, с цел да могат да доближат до младите, изключително до младите, тъй като този план го създадохме най-много за възпитаници. Да, те са в образователната стратегия, само че учителите ни споделиха, че всеобщо не ги четат, тъй като това са доста сложни текстове. Те са и доста тежки текстове, те са извънредно значими за нашата групова памет. " Епопея на забравените " е написана, с цел да напомни бързо забравените герои от преди освобождението. Защото след освобождението в действителност нашето общество доста бързо се е втурнало да върви напред, да се учи да ръководи, да забогатява и е изтласкало доста бързо героите, които са дали живота си, създали са този всеизвестен героизъм за нашата независимост. Затова Вазов, както и Захари Стоянов са направили този великански труд, с цел да могат те да останат в нашето схващане и ние да не ги забравяме. "

Тази вечер на сцената още веднъж ще излязат артистите Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Ростислав Панков и Борислав Апостолов. Те ще ни върнат в героичните времена, с цел да си напомним, че " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира ".

С обред по полагане на цветя стартира честването на 3 март в Благоевград

С редица тържествени мероприятия Благоевград ще означи 146 години от Освобождението на България.

Отбелязването на националния празник 3 март стартира в 09.30 часа с обред по полагане на цветя пред паметната плоча в градинката до централния вход на стадион " Христо Ботев " - мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, отпред с майор Иван Павлович Орлински.

Честванията ще продължат с празнично шествие по улица „ Трети март “, което ще стигне до площад " Македония ". Там в 10.00 часа ще бъде повдигнат националният байрак на Република България. Ще бъде отслужен молебен за здраве и благополучие на българския народ, след което обществеността ще отдаде респект пред паметника на Гоце Делчев.

В празненствата ще се включат и 3-то бригадно командване - Благоевград, Представителният духов оркестър на Сухопътни войски на Република България и клуб " Традиция ".

По мотив националния празник Ансамбъл „ Пирин “ ще показа концерт-спектакъл " ….И за свобода… ", който ще стартира от 11.00 часа на площад " Македония ".

За първи път тържествена заря-проверка във Велико Търново за 3 март

Във Велико Търново за първи път за националния празник довечера ще има тържествена заря-проверка на представителни роти на Националния боен университет " Васил Левски " на площада пред крепостта Царевец. Около паметника " Майка България " ще бъдат показани униформи и оръжия от Освободителната война.

Началото на честванията за националния празник във Велико Търново ще бъде поставено с изложбата навън от 10 часа към паметника „ Майка България “, където от националното сдружение „ Традиция “ ще покажат въоръжение, униформи и артефакти на опълченци, съветски и османски войни.

Пред постройката на общината с боен обред ще бъде повдигнат българският трикольор и ще бъде връчена Академичната премия „ 3 март “ на разузнавача курсант старшина Даниел Костов.

От музей " Възраждане и Учредително заседание " ще тръгнат безплатните обиколки с екскурзоводска сказка през знакови места в старопрестолния град, свързани с Освобождението.

По обяд ще има празнично хоро, а вечерта от 19 часа за първи път за националния празник на площад „ Цар Асен Първи “ ще се организира тържествена инспекция заря, след което ще бъде излъчен спектакълът „ Звук и светлина ".

Знакови здания и монументи са осветени в цветовете на националния трикольор в Ямбол

Националният празник тържествено ще бъде маркиран в Ямбол с боен обред, шествие и туристически поход " По стъпките на Освобождението ". По случай Трети март знакови здания и монументи са осветени в цветовете на националния трикольор.

В тържественото честване ще се включат военни елементи от ямболския гарнизон, представители на държавната и локална власт, родолюбиви организации и жители. Празнично шествие ще премине по централните ямболски улици и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на починалите за Освобождението до Военния клуб. В местността Бакаджика ще се състои поклонение пред Мемориала на починалите съветски воини и български опълченци. Отворена за поклонение ще бъде и църквата „ Св. Александър Невски ".

За поредна година фасадата на Културно-информационния център „ Безистен " ще грее в бяло, зелено и алено. В цветовете на националния трикольор ще бъде осветлен и мостът към Градския парк.

С огромно ски втурване Пампорово отбелязва националния празник

В курорта Пампорово точно на Националния празник 3-ти март за седми път ще се организира огромното ски втурване в национални носии.

За присъединяване в огромното събитие се чакат няколко хиляди сънародници от цялата страна и чужбина.

За най-пъстрата българска традиция от 10:30 часа до 11:30 часа всички лифтове до кулата „ Снежанка “ ще извозват участниците в шествието гратис.

Препоръчва се да се употребяват и другите лифтови уреди от „ Стойките “ и „ Малина “.

На връх " Снежанка " участниците ще се снимат и ще разпънат огромното знаме, ще има особено готова зона за старт на шествието, а ски-патрулът ще се грижи за подреждането и сигурността на участниците. Събитието съчетава минало и съвремие, сподели Антония Каменичка от Радио София и уредник на обичайното ски-спускане с носии в Пампорово:

" Каня още веднъж всички на нашата красива традиция, която се трансформира в едно дълго чакано събитие. Още от преди Коледа хора стартират да пишат на страничката на Голямото втурване, да ми се обаждат такива, които са взели участие преди, имат телефона ми, всички се вълнуват и от година на година по този начин ми споделят, че към този момент задачите им фамилии са се сдобили с носии и нямат самообладание да вземат участие. Нашите обичани дребни гайдарчета се упражняват с нови песни, въобще страстта е огромна и се натрупва до момента в който пристигна сублимният миг и кулминационната точка на връх " Снежанка " в 11 и половина, както нормално, на 3 март, когато се виждаме, поздравяваме се, честитим си празника и стартират едни песни и усмивки, които безусловно се носят от сърцето на Родопите.

Вярвам в цялата галактика, толкоз добрина на едно място и толкоз приятелско отношение изпращат доста мощно обръщение към хората още месеци напред. Затова и го вършим ".

Бургас отбелязва националния празник с разнообразна стратегия

Бургас посреща националния празник с разнообразна стратегия, отдадена на българщината.

Днес ще се проведат публични ритуали, авто-мото поход, арт базар,концерт и кинопрожекции.

От 10:00 до 16:00 ч., Етнографска, Историческа, Археологическа, Природонаучна експозиция на РИМ - Бургас и БХГ „ Петко Задгорски “ ще одобряват гости при вход свободен.

На 3 и 4 март ще може да се пътува с корабче до остров Света Анастасия. Отплаването обичайно ще се реализира и в двата дни от Магазия 1 в 12.00 ч.

Мостът ще бъде осветлен в цветовете на трибагреника.

3 МАРТ (НЕДЕЛЯ)

10:00 часа

От Морска гара – Бургас, по ул. „ Булаир “, бул. „ Демокрация “, бул. „ Стефан Стамболов “,

кв. „ Ветрен “, гр. Българово

Авто-мото поход „ Българовско шествие 3-ти март “

Организатор: Пламен Карашев

10:00 – 17:00 часа

ул. „ Алеко Константинов “

Бургаски арт базар

11:00 часа

пл. „ Атанас Сиреков “

Ритуал по издигане на националния байрак на Република България,

флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

Молебен за благоденствието на България

11:30 часа

Паметник на починалите в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 година

Заупокойна молитва за починалите за Освобождението на България от османско робство

Тържествен обред по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „ Лермонтов “ №15)

Паметник на съветския санитарен пункт (Приморски парк)

Полагане на венци и цветя

12:30 часа

пл. „ Св. св. Кирил и Методий “

КОНЦЕРТ „ РОЖДЕСТВО НА СВОБОДАТА “

С присъединяване на Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ – гр. Котел

Водещи: Невена Цанева и Христо Хр. Симеонов

Сценарий и постановка: Христо Симеонов

17:00 часа

Център за модерно изкуство и библиотека – Бургас

Конферентна зала „ Акад. Константин Петканов “

Киновечер в библиотеката

Прожекция на кино лентата „ Под игото “ (1952 г.)

Историческа драма по едноименния разказ на Иван Вазов

Сценарий: Павел Спасов, Георги Крънзов

Режисьор: Дако Даковски

Музика: Филип Кутев

В функциите: Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков,

Петър Димитров, Ганчо Ганев, Стефан Пейчев, Константин Кисимов, Иван Димов, Георги Раданов

18:30 часа

Прожекция на кино лентата „ Свобода или гибел ” (1969 г.)

Историческа драма

Сценарий: Васил Попов

Режисьор: Никола Корабов

В функциите: Милен Пенев, Коста Цонев, Кирил Господинов, Стефан Илиев, Апостол Карамитев и други

Вход свободен за Панорамата в Плевен и всички музеи в града

На днешния народен празник Панорама " Плевенска епопея 1877 " и всички музеи в града посрещат посетителите с вход свободен.

Цялата седмица в Плевен мина под знака на Националния празник 3 март. В единствената Панорама у нас е подредена изложбата „ Съхранените мемоари за войната ” с истински фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 година и Плевенската епопея от сбирките на РВИМ - Плевен. Във фоайето са изложени и рисунките на децата участници Националния конкурс „ Освобождението “. Тържественото честване на 3 март през днешния ден стартира в 11 часа с обред на централния площад „ Възраждане “.

В наличието на почетна рота от Плевенския гарнизон и публични лица ще бъде повдигнат българският трикольор, след което пред Вечния огън в Параклис пантеон „ Св. Георги Победоносец ” ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на благодарност към паметта на починалите за Освобождението на Плевен и България. В 12.30 ч. в ДКТ „ Иван Радоев “ стартира празничният концерт „ Живи корени “ с присъединяване на Симфониета – Враца и ДФА „ Филип Кутев “, композитор и диригент Георги Андреев.

По-късно - от 15 часа, концерт ще изнесат пред Панорама „ Плевенска епопея 1877 ”, Фолклорен състав „ Луди-млади “. С самодейност във връзка Националния празник на България се включват и Клуб за национални танци „ Веселяци “ и Сдружение „ Рицари без ризница “. В 16.30 ч. те канят плевенчани да се включат в празнично шествие от ДКТ „ Иван Радоев “ до пл. „ Възраждане “ и концерт на централния градски площад.

По традиция в деня на Националния празник всички обекти на Регионалния военноисторически музей - Плевен ще имат свободен вход за гости.

Тържествена заря-проверка в Сливен за 3 март

За 59-и път ще бъде даден старт на лекоатлетическата щафета „ Освободител “ в Сливен. Традиционно, тя се организира на 3 март – в чест на Националния празник на Република България. Вечерта на площад „ Хаджи Димитър “ ще се състои тържествена заря-проверка.

Тази година 208 участници ще премерят сили в спортното трасе от 1230 м. Стартът ще бъде даден от 11.00 часа при започване на бул. „ Хаджи Димитър “ и ще премине през следните булеварди в центъра на града –„ Братя Миладинови “, „ Цар Симеон “ и край на бул. „ Цар Освободител “. Булевардите ще бъдат затворени за автомобилно придвижване от 11.00 до 12.00 часа. По обяд на площад „ Хаджи Димитър “ ще се организира огромно празнично хоро с присъединяване на любителски клубове за фолклорни танци.

Кулминацията на честванията във връзка 146-ата годишнина от Освобождението на България, ще бъде тържествената заря-проверка от 19.00 часа на площад „ Хаджи Димитър “. В церемонията са включени военни от Центъра за подготовка на експерти и блок от възпитаници от Професионалната природо-математическа гимназия „ Добри Чинтулов “. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, и празнична заря.

Източници: БНР, БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР