Пловдив остави хартиеното билетче в миналото и стана втория град

...
Пловдив остави хартиеното билетче в миналото и стана втория град
Коментари Харесай

Системата на “Тикси” в Пловдив – какво е новото, как работи и какви са възможностите й

Пловдив остави хартиеното билетче в предишното и стана втория град в България, който има опция за възнаграждение на пътуването с банкова карта. 
Прочетете още
След всички сертификации на системата на Тикси - TPass, новостите в градския превоз са към този момент факт. Банкови карти, мобилни приложения, нови устройства – какво съставляват подобренията и какви въпроси породиха след тестовия старт на новите варианти за пътешестване по линия 25 в градския превоз?

Част Първа

Валидаторът не изтегля пари от банковата карта при допирането й

В момента, в който пътуващите допрат картата до устройството, те валидират потреблението на картата. Но парите от картата се взимат към 05:00 ч. сутринта на идващия ден. Системата за таксуване е основана по този начин, с цел да бъде най-евтино за жителите. При потребление на банкова карта в обществения превоз на Пловдив, пасажерите могат да закупят еднократен билет на стойност 1 лева Но в случай че по-късно те употребяват същата карта за закупуване на още транспортни документи, системата пресмята коя алтернатива за таксуване би била най-изгодна за хората. Ако със същата карта закупят 5 броя билети, всеки на стойност 1 лева, от картата им ще бъде изтеглена сумата за еднодневна карта – 4 лева, а не действителната стойност на 5 билета – 5 лева. 

Ето за какво системата изчаква целия ден преди да изтегли сумата за транспортните документи и в случай че жителите имат смс-известяване за интервенции с картата им, те получават уведомление на телефона си след среднощ. Някои жители, според от банката издател на съответната карта, могат да получат нотификация за блокирана сума незабавно след допирането на картата до устройство, само че това не значи непосредствено евакуиране на сумата от сметката им. При изписване на трансакцията, известието се вижда като заплащане към TPass PAYG.

 



Как тогава контрольорите схващат, че картата е годна? 

Новите контрольорски устройства са свързани със системата и при докосване на картата до тях, самите контрольори виждат на екрана пред себе си дали картата е валидирана, в какъв брой часа и за коя линия. Важно е да се подава една и съща карта – в случай че се подаде друга карта, контрольорското устройство ще види, че с нея не е била осъществена валидация. 



На лов за касови бележки  

Oказва се, че за всяко заплащане с карта в градския превоз, системата генерира електронен касов бон, който е наличен на уебпортала на TPass () - системата за ръководство на градски превоз на Община Пловдив. Там се пази и цялата история на пътуванията и фискални бележки, които могат да се смъкват в електронен тип.





Какво е новото при транспортни карти?

Каква е обстановката с новите карти за пътешестване? За разлика от старите, новите карти могат да бъдат персонализирани или пък – не. Ако жителите дават своят ЕГН, то при загуба на пластиката, незабавно може да им бъде издадена заместваща. Ако изберат карта за превоз без персонализация, то тази услуга няма по какъв начин да бъде налична за тях. Новите карти ще бъдат налични в билетните офиси, като  по-късно ще могат да се зареждат онлайн, без да се постанова да се посещава още веднъж някоя от касите. Те също ще са свързани със системата и ще могат да се валидират на устройствата. Очакванията са да бъдат налични скоро и да са под формата на пластика, а не хартиени, с цел да могат да се употребяват дълго време. 

Как се пътува с мобилното приложение MPass, от къде може да се изтегли и по какъв начин да се употребява, ще може ли да се заплаща посредством Apple Pay, Гугъл Pay и смарт часовник, ще проверим в Част II отдадена на нововъведенията в градския превоз на Пловдив.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР