Пловдив. Общината предприема мерки за подобряване на качеството на атмосферния

...
Пловдив. Общината предприема мерки за подобряване на качеството на атмосферния
Коментари Харесай

Пловдив: Общината предприема мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в града с проект за 14 милиона лева

Пловдив. Общината подхваща ограничения за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в града с план за 14 милиона лв., финансиран по Оперативна програма „ Околна среда “. Това сподели на конференция кметът на града инж. Иван Тотев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . „ Стратегията на Община Пловдив за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, създадена с европейско финансиране, бе утвърдена и ние може да създадем идната крачка - разписване на план на стойност 14 милиона лв. за осъществяване на ограниченията, които са припознати като фактори за възстановяване на въздуха “, сподели Тотев. Той посочи, че след изследвания и разбори са избрани три ограничения, които могат да бъдат финансирани и в които ще се намеси европейско финансиране. „ Мерките са: внедряване на по-голям брой климатични системи в жилища, които все още се отопляват с твърдо гориво, разширение на системата и на газопреносната мрежа в Пловдив, с цел да може повече клиенти да се възползват от тези услуги, както и внедряване на повече отоплителни системи на правилото на пелетите. Това са трите ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух, които могат да бъдат финансирани. В изследванията се говореше и за четвърта допустима мярка – слагане на филтри на комините, като вследствие на направените разбори тази мярка отпадна “, уточни кметът Иван Тотев.
Той разяснява, че предоставените три благоприятни условия за битка против мръсния въздух са самостоятелни за всеки битов клиент, според от това в кой регион на града живее и какви са опциите. „ За да преценим оттук насетне какво следва и по какъв начин тъкмо Община Пловдив ще приготви своето планово предложение, ние ще би трябвало да правим и сериозна аналитична работа, а точно едно доста задълбочено изследване за нуждите и опциите за внедряване на всяка една от ограниченията. В идващите месеци Общината, със силите на районните администрации и отдел „ Екология “, ще реализира това изследване, на база на което ще подготвим плановото си предложение за осъществяване на ограниченията “, уточни още Тотев. Кметът на Пловдив разяснява, че до сегашния миг Община Пловдив е свършила доста работа в посока на възстановяване на качеството на атмосферния въздух. „ Имаме опция да подготвим планово предложение, в което бенефициенти са всички поданици на града, нямащи опция за съоръжение на личните си домове с уреди, които минимално замърсяват атмосферния въздух. Те към този момент ще могат да употребяват европейската взаимност “, добави кметът.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР