Пловдив. Месец под надслов Подвиг и слава“ се провежда в

...
Пловдив. Месец под надслов Подвиг и слава“ се провежда в
Коментари Харесай

Пловдив: Месец под надслов „Подвиг и слава“ се провежда в града по повод три исторически годишнини, включени са над 30 събития

Пловдив. Месец под надпис „ Подвиг и популярност “ се организира в Пловдив във връзка три исторически годишнини – 140 години от Освобождението на България от турско иго, 145 години от обесването на Васил Левски и 170 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив доцент Кирчо Атанасов, ръководител на Общински комитет „ Васил Левски “ в Пловдив. По думите му включените в програмата на месеца под надпис „ Подвиг и популярност “ събития са разнообразни по обсег и тема.
„ Основните дестинации на провежданите събития са читалищата и учебните заведения. Това, че са включени толкоз доста младежи в тези високопатриотични събития демонстрира, че има мост към бъдещето, по който България да премине. Голямо е разнообразието от тематики и времето им на разполагане в границите на месеца. Ние уредниците умишлено търсехме да планираме за всеки ден най-малко по едно събитие. Оказаха се доста повече, като в някои дни даже има и по 5 събития. По време на месеца под надпис „ Подвиг и популярност “ в Пловдив ще се проведат рецитали, диалози с историци, представяния на книги за Васил Левски и за Освободителната война, също среша с писатели, фотоизложби, посещаване на родното място на Апостола, показване на филми, компютърни презентации, ще има тържествени събрания и манифестации. Част от събитията са и две остри полемики – „ Дяконът Левски и младите през днешния ден “ и „ България на Апостола – България през днешния ден “, уточни доцент Кирчо Атанасов.
Председателят на Общински комитет „ Васил Левски “ добави, че в афиша на събитията са включени две дати, сакрални за всеки българин. „ Първата е 19 февруари, когато всички ние, заставайки спокойно пред паметника на Апостола с китка в ръка, ще засвидетелстваме нашата респект пред него и делото му. Втората дата е 3 март, когато, участвайки в митинга пред Паметника на съветските войни-освободители, ние по безапелационен метод ще демонстрираме, че нищо не е забравено и никой не е пропуснат. Самарското знаме и нашите опълченци ще не престават да демонстрират, че свободата не е безплатно. Във връзка с тези две бележити дати ще се проведат и две поклонения “, сподели доцент Кирчо Атанасов.
Във връзка със събитията, в Пловдив се организира и конкурс за ученическо творчество под надпис „ Подвиг и популярност “ по две огромни тематики. Първата е „ 140 години от Освобождението на България “. Срокът за изпращане на творбите е 5 март, а награждаването на спечелилите ще е на 12 март. Втората тематика за състезанието е „ 170 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев “, като надлежно срокът за присъединяване е до 9 май, а отличените участници ще станат ясни на 31 май. Учениците могат да вземат участие посредством написване на есе, роман, стихотворение, посредством рисунка, мултимедиен артикул, самостоятелна или групова декламация на художествено слово.
„ Очакваме в месеца под надпис „ Подвиг и популярност “ в Пловдив, който ще продължи до 12 март, да се включат над 3000 възпитаници и жители “, уточни доцент Кирчо Атанасов.
Организатори на събитията са Община Пловдив, Общински комитет „ Васил Левски “-Пловдив, Регионален исторически музей-Пловдив, ПУ „ Паисий Хилендарски “, Народна библиотека „ Иван Вазов “, Общински читалищен съюз, Комитет „ Родолюбие “, Гражданско придвижване в интерес на образованието „ Христо Г. Данов “ и доста други.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР