Пловдив кандидатства и в остра конкуренция с други седем града

...
Пловдив кандидатства и в остра конкуренция с други седем града
Коментари Харесай

Пловдив спечели Европейското първенство по гребане през 2025 година

Пловдив кандидатства и в остра конкуренция с други седем града от Стария континент завоюва правото да провежда Европейското състезание по гребане през 2025 година. То ще се организира на гребния канал под тепетата от 29 май до 1 юни 2025 година. Решението е на Европейския клон на Световната федерация по гребане. Анамари Фелпс – президент на европейското гребане - изпрати поздравленията си, както и своята убеденост, че в Пловдив ще има отлични условия за надпреварата. Това заяви ръководителят на Организационния комитет на най-голямото европейско съревнование Иван Попов. Той напомни, че това е второто съревнование от този сан, което градът ни провежда. Първото е през 2011 година.

„ За европейските тимове надпреварата е значимо, тъй като тук вземат участие международни водачи в гребането като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това дистанциите и положителните пътни връзки на Стария континент са такива, че всеки тим може да си разреши да докара лични лодки. Очакваме, че през 2025 година в Пловдив ще дойдат сред 750 и 950 гребци от съвсем всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 „ университетски “ лодки “, съобщи Иван Попов.
Досегашната процедура на европейските шампионати по гребане демонстрира, че в тях вземат присъединяване и тимове от други континенти. Те обаче се състезават отвън класирането и не могат да се борят за оценки.

Провеждането на това най-голямо европейско съревнование по гребане е предоставено на Организационния комитет в Пловдив. Партньори са Община Пловдив и Министерството на спорта посредством Българската федерация по гребане.

„ Ние сме длъжни и ще осигурим гребното трасе, настаняването и храненето на тимовете, здравното обслужване и допинг контрола. Отборите имат грижа за своите лодки, само че при потребност тук ще има представители на най-големите производители на „ университетски “ лодки и гребла като италианската „ Филипи “ и немската „ Емпахер “ и при потребност тимовете ще могат да наемат от тях. С работата си за по организация на това елитно съревнование ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на международното гребане. Да не забравяме и финансовата страна на шампионата – то носи положителни доходи на града “, изясни Иван Попов.

На Европейското състезание по гребане всички състезатели ще гребат на отдалеченост 2000 метра в 6 коридора плюс 2 аварийни. В „ академичното “ гребане не се слагат върхове, тъй като спортът мощно се въздейства от естествените условия. Неофициално обаче се записват най-хубави достижения. Дванадесет от най-хубавите международни достижения са регистрирани точно на гребния канал в Пловдив, тъй като тук водата е доста „ бърза “: Каналът е издигнат по този начин, че да няма срещуположен вятър. Дълбочината е 3-3,5 метра и няма подводни течения, по биологичен път са изчистени всички водорасли. „ Подготовката за най-голямото европейско съревнование по гребане ще стартира през месец септември, само че трасето е готово още в този момент – заключи ръководителят на Организационния комитет на Европейското състезание по гребане през 2025 година Иван Попов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР