Пловдив. Кампанията за здравословно хранене и спорт Да сме здрави“

...
Пловдив. Кампанията за здравословно хранене и спорт Да сме здрави“
Коментари Харесай

Донка Щилянова, Община Пловдив: Кампанията за здравословно хранене и спорт „Да сме здрави“ тази година включва развитието на сензориката

Пловдив. Кампанията за здравословно хранене и спорт „ Да сме здрави “ тази година включва развиването на сензориката, един от правилата на Монтесори педагогиката. Това сподели по време на формалното разкриване на акцията в ДГ „ Чайка “ в Пловдив началникът на отдел „ Образование “ в Общината Донка Щилянова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . „ Под формата на занимателни и преносими игри децата се срещат със здравословния метод на хранене, който е извънредно значим в тяхната възраст, когато е налице затлъстяване при децата и възрастта, в която се построява детския организъм и е доста значимо храненето да е здравословно “, разяснява Донка Щилянова.
" Добрата вест е, че от ден на ден деца стартират да се хранят здравословно ", сподели Нели Игнатова, здравна сестра в ДГ „ Чайка “. „ Наблягаме на плодовете и на зеленчуците, както и на зърнените храни. Прави усещане, че доста пъти от нещата, които се оферират тук за децата може да е нещо, което е непознато, само че след това привикват с вкусовите качества. Определено им харесват, тъй като очевидно и във у дома се натъртва на това. Прави ни усещане, че нещата не са им непознати, от ден на ден в домовете на децата се разяснява и от родителите за всички тези потребни храни и децата в действителност са осведомени. Плодовете и зеленчуците наложително ги включваме в менюто и това доста се харесва на децата. Самите те даже загатват от време на време за някои плодове, които са опитвали някъде другаде, даже и тук да не сме ги давали. Здравната просвета и на родителите също е доста огромна, самите те се интересуват “, уточни Нели Игнатова. По думите й в менюто на децата в детската градина участва кисело мляко, риба, здравословни гарнитури, яйца, банани и цитрусови плодове, а солта е лимитирана до най-малко. „ Кухнята ни е обичайната, съобразена с Рецептурника за детските градини. Сутрешните закуски са солени, а следобедните-сладки “, сподели Нели Игнатова.
Кампанията за здравословно хранене и спорт „ Да сме здрави “ се организира за осма поредна година в детските градини в Пловдив и задачата й е посредством развлекателни игри децата да се срещат с главните групи храни – зърнени, зеленчуци, плодове, мазнини, месни и млечни, както и с потребността от разнообразния им и уравновесен банкет. Кампанията е безвъзмездна за децата и е част от просветителната политика на Община Пловдив. В идващите три месеца тя ще обхване децата на възраст от пет до шест години в общо 60 общински детски заведения на територията на град Пловдив. На събитието участваха Николай Чунчуков, кмет на регион „ Източен “, който даде публично старт на просветителната акция и специалисти.
Весела КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР