Plovdiv Jazz Fest в Пловдив е първото събитие в града,

...
Plovdiv Jazz Fest в Пловдив е първото събитие в града,
Коментари Харесай

На Plovdiv Jazz Fest: Пускат само ваксинирани, преболедували...

Plovdiv Jazz Fest в Пловдив е първото събитие в града, което постанова строги правила за достъп, поради усложнената епидемиологична конюнктура.

На музиката ще могат да се насладят единствено пловдивчани и посетители на града, които са имунизирани или преболедували от COVID-19. Третата опция за почитателите на джаза остава негативен PCR тест, изработен 72 часа преди началото на концерта, оповестяват уредниците. Така, посредством строгия надзор за достъп, няма да се наложи понижаване потенциала на залата.

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest ще се организира сред 29 и 31 октомври в Дома на културата „ Борис Христов “. На сцената там ще се изявят двама носители на „ Грами “ в две поредни вечери.

Акцент от програмата е финалния концерт на 31 октомври на виртуозното трио на американския джаз пианист Брад Мелдау.

След доста номинации през последните 25 години, през 2020 година Брад Мелдау беше отличен за първи път с „ Грами “. Той получи влиятелното отличие в категорията „ Най-добър инструментален джаз албум “ за Finding Gabriel.

Пианистът несъмнено е измежду най-задълбочените и авторитетни джаз музиканти през днешния ден. В Пловдив той ще дойде с още две джаз звезди – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Формацията има концерти из целия свят още от средата на 90-те. Паралелно Мелдау развива и своята солова кариера, само че солидна част от творчество му е обвързвана точно с неговото трио.

Днес дискографията му като водач включва 25 албума, а още 10 са основани в съдействие. През последните три десетилетия, с изключение на със своята тайфа, той работи с редица знакови джаз музиканти като Джошуа Редман, Пат Матини, Чарли Хейдън, Лий Кониц, Кърт Розенуинкъл, Марк Търнър и други Записвал е с Майкъл Брекър, Уейн Шортър, Джон Скофийлд и Чарлз Лойд.

В началото на лятото излезе най-новият албум на Брад Мелдау и Orpheus Chamber Orchestra. Музикалният език на творбите във Variations on a Melancholy Theme е композиция от класическа форма с джаз хармонии. За първи път този план се извършва онлайн в „ Карнеги Хол “ през 2013 година Миналата година той пуска и соловия си албум Suite: April 2020.

Музика на Мелдау е включена в няколко кино лентата, измежду които „ Широко затворени очи “ на Стенли Кубрик и „ Хотел за милион $ “ на Вим Вендерс. Той композира и целия саундтрак на френския филм „ Съпругата ми е актриса “.

Брад Мелдау е незабравим импровизатор, който с голям интерес съчетава джаз, класическа и поп музика. Също по този начин обаче той се занимава доста съществено с музикалната архитектура на своите творби. В работата си постоянно съпоставя и съчетава крайностите. Между импровизацията и формализма, Мелдау съумява да сътвори резултат на следен безпорядък. Изпълненията му са същински интензивно прекарване.

Събитието се организира с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година Фестивалът се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР