Пловдив изпрати съвременния възрожденец Лука Станчев"Луката беше епоха", казва за

...
Пловдив изпрати съвременния възрожденец Лука Станчев"Луката беше епоха", казва за
Коментари Харесай

Пловдив изпрати съвременния възрожденец Лука Станчев

Пловдив изпрати актуалния възрожденец Лука Станчев
"Луката беше епоха", споделя за него скулпторът и галерист Жорж Трак. "Той имаше толкоз доста хрумвания и толкоз жизнеспособност, че си мислех, че е вечен", споделя някогашният пловдивски кмет Иван Чомаков: "Физически си отиде, само че следите от него остават и в Пловдив, и на Балканите, тъй като неговата нематериалност излезе от границите на страната".

Днес църквата "Света Петка" в Пловдив се оказа тясна за всички, които бяха пристигнали да изпратят в последния му път Лука Станчев, който си отиде на 83-годишна възраст, само че беляза с живота си, духовността си цели генерации пловдивчани, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Учител по физика, по-късно учител в Пловдивския университет, той носеше в себе си голяма сила, ориентирана непроменяемо към общественополезни цели. През 1993 той възвръща първата неправителствена организация в следосвобожденска България – Пловдивския Граждански клуб и придвижва това възрожденско мислене към съвременността. Благодарение на концепциите, които клубът генерира и с поддръжката на тогавашния пловдивски кмет Иван Чомаков, Лука Станчев съумява да реализира една от най-важните си начинания – възобновяване на Желязната черква "Св. Стефан" в Истанбул. Това става благодарение на доста родолюбиви хора, проведени от него. Пак в границите на тази концепция са реставрирани 40 икони от иконостаса на църквата, а след това куполът и е позлатен. Следи от родолюбивата му активност има в Гърция, на остров Ахил, в Солун, на гроба на Самуил, в Албания, където възвръща като имитация колоната, поставена от цар Борис Покръстител, с цел да означи границата на християнска България, в Македония, където спомага за възобновяване на българските войнишки гробища край село Цапари, до Битоля.

Лука Станчев спомага за основаването на музей в постройката на някогашната Екзархия в Истанбул, като подарява със цел набиране на средства, 1000 литографии и 1000 сувенирни икони.

В Пловдив на него се дължи основаването на паметника на Кирил и Методий пред едноименната Хуманитарна гимназия, където е бил преподавател и в чието настоятелство е бил. Пак той с поддръжката на тогавашния кмет Иван Чомаков реализира оформянето на площад пред историческата гимназия, откъдето и през днешния ден всяка година на 11 май се организира шествие в възхвала на буквите, завещание от създателите.

"Лука Станчев беше човек, който беше одобряван другарски във всички прилежащи страни", споделя Иван Чомаков. "Той беше същински възрожденец и освен Пловдив, само че и страната ни може да се гордее, че го е имало", сподели още той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР