Пловдив. Изложба, посветена на експеримента с първата българска подводна къща

...
Пловдив. Изложба, посветена на експеримента с първата българска подводна къща
Коментари Харесай

Пловдив: Изложба, посветена на експеримента с първата българска подводна къща през 1967 година, ще бъде открита пред Централната поща

Пловдив. Изложба, отдадена на опита с първата българска подводна къща през 1967 година, ще бъде открита пред Централна поща в Пловдив. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Пловдив Йорданка Ръжева от Инициативния комитет за честването на 50-годишнината от събитието. Изложба е със заглавие „ 50 години от провеждането на опита с първата българска подводна къща „ Хеброс 67 “, като формалното разкриване на експозицията ще се състои от 14.00 часа. Изложбата показва моменти от експедицията „ Хеброс ”, която е неразривна част от българската морска история и отдава респект на хората, осъществили опита. Целта на този опит е да изследва промените, настъпващи в организма, нервната система и психическата активност на индивида при нескончаем престой под вода при високо налягане и от време на време физическо натоварване във водна среда.
50 години от провеждането на опита с първата подводна къща в България са се навършили през юли. Инициатори и директни участници в него са двамата пловдивчани доктор Гарабед Томасян и Иван Петров. Само 5 години откакто Жак-Ив Кусто построява първия в света подводен дом в опит на човечеството за заселване на подводните пространства, България се подрежда измежду страните, основали и направили опити с сходни свои уреди.
„ Конструираният персонално от доктор Гарабед Томасян подводен дом и опитът, извършен от двамата акванавти, при който те прекарват седем дни на дълбочина 10 метра, донесоха международна популярност на България в този жанр проучвания “, уточни Йорданка Ръжева.
Изложбата „ 50 години от провеждането на опита с първата българска подводна къща „ Хеброс “ ще продължи до 30 ноември.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР