Пловдив. Иновациите са важен фактор за развитието на земеделието. Фермерите

...
Пловдив. Иновациите са важен фактор за развитието на земеделието. Фермерите
Коментари Харесай

Заместник-министър д-р Лозана Василева: Иновациите са важен фактор за развитието на земеделието

Пловдив. Иновациите са значим фактор за развиването на земеделието. Фермерите би трябвало да имат елементарен достъп до тях, да имат опция да ги внедрят в своето произвеждане доста по-бързо и дейно, в сравнение с до момента “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева по време на конференция „ Храни 2030 - проучвания и нововъведения за продоволствена сигурност и повишение на качеството и сигурността на храните и питателните системи “ в Пловдив, оповестиха от министерството .
По думите й научните проучвания до 2030 година ще бъдат ключа към усилване на устойчивостта и разнообразието на питателните системи. Те ще спомогнат за решаването на казуса с разхищението на храни (1,3 млрд тона на година) и международната загуба на биоразнообразие (почти 60%).
Целевите проучвания и политики в региона на селското стопанство и биоикономиката ще оказват помощ за справяне с трите съществени провокации, пред които са изправени тези браншове през днешния ден, като подсигурява:
- жизнеспособно произвеждане на храни в отговор на възходящото международно търсене;
- устойчиво ръководство на естествените запаси и дейности в региона на климата;
- балансирано развиване на селските региони и техните общности.
„ Устойчивите земеделие и хранителни системи следва да обезпечават работни места и почтени приходи в селските региони и по цялата верига на стойност, както и здравословна храна и разнообразни други артикули и екологични услуги за всички. Когато приказваме за продоволствена сигурност, не може да не адресираме казуса с питателните боклуци. Ако не бъдат подхванати дейности за понижаване на загубите на храни и питателните боклуци през веригите на доставки, се планува до 2020 година разхищението на храна да нарасне с 40% или 126 млн. тона “, акцентира Василева.
„ Вярвам, че единствено посредством възстановяване на координацията сред напъните в региона на проучванията и нововъведенията и на връзките сред дейностите, финансирани на районно, национално и европейско равнище, ще можем да се оправим по ефикасен метод с провокациите, пред които се изправени другите политики, свързани със земеделието и храните ”, безапелационна бе заместник-министърът.
Конференцията Храни 2030 - проучвания и нововъведения за продоволствена сигурност и повишение на качеството и сигурността на храните и питателните системи “ се организира на 14 и 15 юни 2018 г. в Аграрен университет Пловдив. Събитието се провежда от Министерството на образованието и науката на България, с поддръжката на Европейската комисия и Община Пловдив.
Участие взеха европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис, заместител министрите на образованието и опазването на здравето Иван Димов и Светлана Йорданова, професор Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, който е и хазаин на събитието.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР