Пловдив и Русе имат потенциал да развият летищата си за

...
Пловдив и Русе имат потенциал да развият летищата си за
Коментари Харесай

Авиоспец: От летище Пловдив може да има вътрешни полети

Пловдив и Русе имат капацитет да развият летищата си за вътрешни полети. Около това мнение се сплотиха Тодор Иванджиков, авиоексперт и ръководител на Асоциация на българската авиационна промишленост (АБАИ) и Янко Иванов, представител на самолетна компания Gullivair, в изявление за Bloomberg TV.

В началото на месеца служебният министър на превоза Георги Тодоров сподели, че вероятностите пред Летище Пловдив са големи. Само няколко седмици по-рано обаче процедурата за концесия на летището бе прекъсната, а по-думите на министъра повода е липса на интерес.

От думите на Тодор Иванджиков стана ясно, че процедурата е била прекъсната, защото поставените условия са били настоящи преди пандемията, обобщава investor.bg. „ Министерството на превоза би трябвало да преоцени концесията, да се направи нова тактика и да пусне нова процедура. Летището има капацитет, само че изискванията би трябвало да дават отговор на сегашната реалност ", счита той.

Иванджиков е на мнение, че в Пловдив може да бъде развито като карго, по този начин и пътническо летище.

„ Около Пловдив има ж.п. линия и автомагистрали. Има капацитет и като low cost летище за един град, който се развива през последните години в региона на бизнеса, има история и спа центрове, лозя и винарни, с които да може да привличаме туристи ", изясни той.

Компаниите, които имат интерес към Летище Пловдив, са Ryanair, Wizz air, както и турски и израелски авиолинии.

Тодор Иванджиков счита, че с цел да се трансформира Летище Пловдив в конкурентно, би трябвало центъра на града да бъде обвързван с въздушната гара. Общината и страната могат да оказват помощ с комфортен превоз. В последните няколко години община Пловдив направи добър път сред града и летището, добави той.

В същото време самолетната компания Gullivair публично е оповестила желанието си да развива активност на Летище Русе край село Щръклево.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР