Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще

...
Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия

Пловдив и Пазарджик евентуално са идващите две области, които ще разгласят грипна зараза след Смолян. Това сподели в BTV „ Тази заран " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Най-лошото, което можем да създадем, когато приказваме за грип, е да даваме прогнози. Многократно вирусите са доказвали, че не подлежат на кой знае какви планувания. Нещата доста бързо се трансформират. Говорим за зараза, която е нападателна и в това време е динамична - заболеваемостта се подвига и пада доста бързо. Но все отнякъде би трябвало да стартира, разясни той.

Главният държавен здравен контрольор показа, че го е изненадал обстоятелството, че тази година епидемията е почнала от Смолян. Там въздухът е планински и няма такова високо концентриране на популацията, разясни той.

Факт е, че Смолян е първата област, която разгласи грипна зараза. Причината - заболеваемостта доближи 268,9 болни на 10 000 души.

Нашият предел е 207 на 10 000 поданици в региона, а към 15 януари ние внезапно минахме този предел и това наложи да се събере регионалния щаб за битка с грипа. Обсъждайки всички индикатори, единомислещо взехме решение, че би трябвало да бъде оповестена зараза, шефът на РЗИ-Смолян доктор Мими Кубатева.

Тя уточни, че подхванатите краткотрайни противоепидемични ограничения включват прекратяване на свижданията в лечебните заведения и домовете за възрастни хора, преустановяване на детските и женските съвещания, както и усилване на контрола в детските градини. Мерките ще важат от 18 до 24 януари, като през това време заболеваемостта ще се следи всекидневно.

Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младежите до 20 година Към момента отсъствията не постановат въвеждането на грипна почивка за учениците, защото отсъствията са приблизително 13% към 17 януари. За да се разгласи грипна почивка, отсъстващите би трябвало да са 30%, сподели още доктор Мими Кубатева.

Доц. Ангел Кунчев изясни, че епидемиолозите работят с математически модел, по който се пресмята заболеваемостта в България. Хората може би не знаят, че прагът на заболеваемостта е друга за всяка област и за всяка седмица от годината е друг. Но има и доста дру

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР