Пловдив е сред най-рисковите области за горещи вълни в бъдеще.

...
Пловдив е сред най-рисковите области за горещи вълни в бъдеще.
Коментари Харесай

Ужас! Горещи вълни ще морят пловдивчани

Пловдив е измежду най-рисковите области за горещи талази в бъдеще. Убийствени жеги ще морят също популацията на Благоевград, Хасково, Кърджали, Стара Загора. В Северна България пък горещи нахлувания ще има най-осезаемо в Плевен, Русе и Велико Търново. Това описа Зорница Спасова, основен помощник в Националния център по публично здраве и разбори към Министерство на здравеопазването по време на уебинар на climateka.bg на тематика " Климатични промени, горещи талази и човешко здраве ".

Горещите талази се назовават „ спокоен палач “ и са най-смъртоносния климатичен феномен, добави тя.

„ Гореща вълна “ за умерения пояс, където се намира и България, значи интервал от най-малко три поредни дни с температура на въздуха над 30 градуса. Високи дневни температури, съчетани с нощни над 20 градуса, които не дават опция на тялото да си почине, е доста неприятна композиция. И е доста значимо къде тъкмо се намираме в жежките дни. Изследване сочи, че температурата в центъра на града е най-малко 5 градуса по-висока от температурата в парка или в предградието.

Според разнообразни изследвания дамите са по-уязвими от мъжете при горещо време – смъртността при тях е по-висока във всички възрастови групи. Жените имат по-висока температура на тялото и на кожата, а в обособени страни евентуално роля играе и строгото разделяне на мъжка и женска работа, уточни доктор Спасова. Така осъществяването на някои избрани действия на открито или вътре в помещението (например готвене), както и носенето на несъмнено облекло от дамите, може в допълнение да ускори неподходящото влияние на горещото време.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР