Пловдив е сред най-бързо развиващите се градове у нас, показват

...
Пловдив е сред най-бързо развиващите се градове у нас, показват
Коментари Харесай

Студентите оставят в Пловдив 350 милиона годишно

Пловдив е измежду най-бързо разрастващите се градове у нас, демонстрират статистиката и докладите на локалната власт. Кои обаче са най-големите вложители под тепетата и от кое място действително идват парите? През последните години множеството интернационалните компании в региона на промишлеността избират да изградят своите предприятия в прилежащите общини. В същото време се оказва, че в необятно рекламираните аутсорсинг и IT бранш под тепетата са заети не повече от 6000 души. И по този начин - кой в действителност е най-големият донор за локалната стопанска система, когато приказваме за дребния и междинния бизнес? Фирмите ли са най-голямата инжекция на града, или нещо друго разсънва живота под тепетата? Предприятията ли пълнят новите блокове, заведенията за хранене, апартаментните комплекси и зареждат бизнесмените с консуматори? Не. Оказва се, че това е страната и няколко частни компании, инвестиращи във висшето обучение.

@ins_sub: Какво демонстрира статистиката в тази посока?    

В Пловдив сега работят 10 висши образователни заведения. Сметката сочи, че тук по пътя на знанието вървят 26 385 студенти в постоянна форма на образование. Според статистиката, която екипът на „ Марица ” приготви, за бакалаври и професионални бакалаври се приготвят 18 169 младежи. В магистърските стратегии се образоват други 8216. Освен тях краткотрайно под тепетата обитават 13 187 задочници. Не всички те остават в Пловдив през академичната година, само че два или три пъти идват на лекции и изпитни сесии за по един месец. Общо всички студенти са съвсем 40 000 души, които, съотнесени към общия брой на дейното население, вършат един сериозен %.

Тази суха, въпреки и впечатляваща статистика, в действителност значи всекидневен прилив на свежи пари в града под тепетата. Имайки поради, че към 13% от студентите в локалните вузове са чужденци, а младежите от други обитаеми места са доста повече от тези, родени в Пловдив, можем елементарно да пресметнем за какви средства става дума. 

В Пловдивския университет да вземем за пример съотношението на студенти от града и такива от други обитаеми места е едно към две и даже

@ins_sub: едно към три в някои специалности.

В педагогическия факултет сега се образоват 1150 пловдивчани и 2823-ма младежи от други градове и села. Общо за университета съотношението е следното - 4458 студенти от града и 9974 " пришълци ". 

В Медицинския университет пък едвам 1444 от учащи се са пловдивчани. Тук чужденците са над 2000 индивида, а българските младежи от други обитаеми места са малко над 2400.

Всички студенти заплащат такси в размер от 300 до над 1000 лв. за година. Държавата в допълнение финансира тяхното обучение, като дотира разноските на университетите по тяхното обучение. Плащат се и заплати на стотици чиновници на висшите образователни заведения, които пазарят в Пловдив, пътуват тук, строят жилища, вървят на ресторант и така нататък  
Самите студенти също оставят в Пловдив милиони всеки месец. Освен таксите те също харчат пари за квартира или общежитие, превоз, храна, образователни материали, облекла, обувки, аксесоари и занимания. Това е

@ins_sub: голяма поддръжка за огромна част от бизнеса.

От учащите се тук печелят компании от разнообразни области - строителство, рентиерство, произвеждане, търговия, услуги. 

Записалите се да следват в града под тепетата се усилват с непрестанни темпове, а по този начин пораства и оборотът за дребния и междинен бизнес под тепетата. За образец растежът на искащите да учат в МУ - Пловдив е 122,7%  по отношение на 2016 година Броят на студентите се е нараснал през последните три години с 121,7%. Ръстът на учащите се от чужбина е 111,7%.

Така парите, които студентите оставят в града, също се усилват годишно. По груби сметки единствено постоянните студенти харчат за разнообразни неща над 26 млн. лв. всеки месец. Това, дружно с разноските на задочниците, прави към 350 млн. лв. годишно. Тези пари влизат в сметките и касите на разнообразни компании, като в сумата не се включват студентските такси и разноските за образователни материали, които са нужни на младежите. Най-големите вложители са задграничните студенти, които разполагат с повече средства, живеят в първокласни жилища, хранят се по заведения за хранене и постоянно вървят по питейни заведения и нощни заведения. Те се прибират по-рядко по родните си места и по тази причина купуват всичко, което им е належащо, от града под тепетата, в това число облекла, аксесоари, тоалетни такъми, медикаменти и прочие. Техните разноски на месец надвишават 2000 лв. против 500 лв. приблизително за младежите от други обитаеми места в България и към 300 лв. за студентите, родени в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР