Пловдив е с най-високия ръст на заплатите в Производствената сфера.

...
Пловдив е с най-високия ръст на заплатите в Производствената сфера.
Коментари Харесай

Икономисти: Пловдив е индустриалният център на страната

Пловдив е с най-високия растеж на заплатите в Производствената сфера. Това стана ясно по време на конференция на Образователно-индустриалния ръб, в която взеха присъединяване кметът Иван Тотев, заместникът му Стефан Стоянов и икономистът Георги Стоев.
" 9,1 % е средногодишният растеж на заплатите в промишлеността за Пловдив и региона. Това е повече от междинния за страната, който е 7,5 на 100 ", разгласи Георги Стоев. " Пловдив е индустриалният център на страната, тук заплатите порастват доста по-бързо от междинните ", заключи ситуацията икономистът. Градът отбелязва и различен връх - в растежът на заетостта. През предходната година тук са наети 38 000 души, като този растеж е по-голям от този на цяла Северна България. Общо 72 000 души в Пловдив са ангажирани с трудов контракт в промишлеността, като продукцията е на стойност 17 милиарда лв..
" Пловдив е демографска звезда за хората, които се местят, а те са главно младежи сред 20 и 45 години " , посочи Стоев. Възможностите за младите (18-19-годишни) са още по-големи, изключително в случай че преди малко са приключили колеж - по този начин да вземем за пример прогнозите стартови заплати за монтажници, оператори на машини или тъй наречените хора, които работят с ръцете си, са сред 750 и 1000 лв. чисто.
Всичко това се дължи и на Образователно-индустриалния ръб, който Пловдив вкара пръв в България. Той бе основан преди две години от Община Пловдив, Министерство на Образованието и науката, клъстер Тракия икономическа зона и „ Индъстри уоч “. Споразумението обезпечава тясно съдействие за основаване на условия за облекчаване на увеличеното търсене на човешки запас с разнообразни професионални квалификации и пълномощия посредством свързване на проектите на работодатели и професионални гимназии. Целта е разпространение на специалностите и подкрепяне с съответна информация решенията на родители и възпитаници за образование в професионални гимназии. Създаването на борда е един от методите за справяне с казуса за неналичието на фрагменти и търсене на хора с разнообразни професионални квалификации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР