Пловдив е рекордьор по болнични легла на глава от населението,

...
Пловдив е рекордьор по болнични легла на глава от населението,
Коментари Харесай

Режат 1100 болнични легла в Пловдив

Пловдив е рекордьор по болнични кревати на глава от популацията, демонстрира статистиката на Здравната каса. При население в региона към 700 000 души локалните лечебни заведения разполагат с 5534 места за настаняване на пациентите. В същото време в София има 9808 болнични кревати. И на двете места обаче има остатък и ще играе ножицата, демонстрира новата здравна карта, написана от експертите в касата. Вчера планът бе оповестен на уеб страницата на министерството.  

Съкращават се болнични кревати в София, Пловдив, Варна и Пазарджик, а Бургас и Шумен получават спомагателни бройки.

Въпреки всеобщото неодобрение на медиците в страната съществени корекции в окончателния план на Национална здравна карта не са правени. Най-много кревати се планува да загуби столицата. От съществуващите там 9808 кревати за интензивно лекуване действително се употребяват единствено 6024, пресмятат специалистите. По същия принцип Пловдив разполага с 5534 кревати, само че употребява едвам 3631.

 

Изчислената нужда планува в региона да има 4397 кревати, което значи редуциране на 1137 места за интензивно лекуване. Ако желаят да ги задържат, лечебните заведения ще би трябвало да намерят в допълнение финансиране за тях, защото Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да подпише контракт за тях. Проблемът е, че сходно рязане на парче слага под въпрос съществуването на доста здравни структури, което в последна сметка ще се отрази на достъпа на пациентите до здравна помощ.

Целта на картата е да възнамерява потребностите на популацията от експерти, съответни здравни услуги и инсталация, с цел да може страната да реализира националната си здравна политика, разяснява през вчерашния ден министър Кирил Ананиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР