Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, ето

...
Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, ето
Коментари Харесай

„Марица“ представя с изложба знаковите сгради от миналото и ...

Пловдив е най-старият населяван и до през днешния ден европейски град, ето за какво неговата архитектурна история е толкоз богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани минават около постройките, които носят почерка на разнообразни столетия и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.



Новата галерия на вестник „ Марица “ и „ Хермес медия “ ще показа тези от тях, които оформят модерния образ на града. Този път погледът ни е ориентиран към най-хубавите образци от актуалните здания, които следват новите трендове в архитектурата. Те са високотехнологични и ефикасни като функционалност и кореспондират добре с богатото културно завещание на Пловдив. Поредната ни самодейност се назовава „ Архитектурата на модерния град”.

Архитектът е като диригент на оркестър. Някой от оркестрантите може и да сгреши, само че неговата роля като „ основен майстор” е да събере всички, даже неточните звуци на другите принадлежности и да сътвори от тях красива музика. Неслучайно великият Шилер е споделил, че „ архитектурата е застинала музика”.



Днес обаче архитектурата е и метод на мислене, облечен в пространствени форми. А модерният град към този момент не е машинален общ брой от многофункционални зони за обитаване, труд, отдих и обслужване. Той е комплициран, динамичен и полифункционален организъм и неговото обмисляне изисква деликатен и сложен метод.

Как се е е случвало това в годините? На този въпрос се пробва да отговори изложбата „ Архитектурата на модерния град”.

В центъра на експозицията този път са постройките, които основават новия образ на града. Важно място в нея имат и техните основатели - архитекти, проектанти и строители, призвани да запазят и надградят богатите обичаи на пловдивската архитектура и градоустройство. Да строиш красиво, съвременно и функционално в град, който носи в себе си духа на разнообразни столетия от античността до през днешния ден, без да създаваш спорна еклектика и чувство за безсистемно презастрояване, е огромно предизвикателство. В експозицията „ Архитектурата на модерния град” ви представяме най-хубавите мостри в другите категории здания, които пазят и надграждат архитектурните обичаи и със своя образ вършат Пловдив незабравим и несравним. Ще дадем образци за жилищни, търговски, здравни, спортни и бизнес здания.

Пловдив има своите изящни и монументални образци на здания от близкото и по-далечното минало. Днес обаче градът се развива и прибавя нови бисери в своята съвременна архитектурна история. Пловдивчани ще видят кои са те от 26 октомври до 22 ноември на площада до Римския стадион.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР