Пловдив е напът да се превърне в черната овца на

...
Пловдив е напът да се превърне в черната овца на
Коментари Харесай

Режат Пловдив още 44 000 лева по Региони в растеж

Пловдив е напът да се трансформира в черната овца на България при осъществяването на Оперативна програма " Региони в напредък ". В рамките на седмица Общината получи втора глоба поради метода, по който избира изпълнителите за ремонтите с европейски средства. Този път специалистите от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) са разкрили друга неправда при организирането на публичните поръчки - основаване на предпоставки за дискриминация на задгранични участници в търга. Това е станало при избора на компания за ремонта на Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив. Заради нарушаването от Министерство на регионалното развитие са наложили финансова промяна и са понижили с 44 335 лв. с Данък добавена стойност сумата по контракта за „ Инженеринг - планиране, строително-монтажни работи и авторски контрол " за възстановяване на просветителната инфраструктура в гимназията.

Санкцията е доказана от административния съд в Пловдив

на съвещание предишния четвъртък. Според магистратите от Министерство на регионалното развитие вярно са отчели, че при провеждането на подбора на претендентите са били дискриминирани задграничните участници. От Общината са сложили изискване „ всеки участник наложително би трябвало да разполага през целия интервал на осъществяването на контракта с проектанти по всяка една от частите на работния план, които да разполагат с цялостна дееспособност по отношение на българското законодателство “. Така съгласно съда не била планувана опция за задграничните компании да показват равностоен документ според националното си законодателство.

Спрямо европейските закони, при възлагането на публични поръчки възложителите нямат право да лимитират конкуренцията посредством включване на условия или условия, които дават голословно преимущество или голословно лимитират присъединяване на компании в публичните поръчки. В случая става дума и за

политика на протекционизъм към локалните компании,

която се преследва извънредно строго от Брюксел, когато става дума за усвояването на европейски средства. В случая администрацията е основала ограничавания пред възможните задгранични участници в търга още на стадий " подаване на предложения ".

За ремонта на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника били подадени общо 6 предложения, което съдът сметнал за положително равнище на конкуренция. Тъй като сред тях нямало отстранени участници на съображение, обвързвано със същността на нарушаването, от Министерство на регионалното развитие сметнали, че глобата би трябвало да бъде в най-малък размер - пет на 100 от цената на допустимите разноски.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Пандемия

Миналата седмица Пловдив загуби други над 1 млн. лв. по Оперативна програма " Региони в напредък " поради неразбираеми критерии, по които са отстранени част от претендентите по публичната поръчка за реализатори на уличните поправки в региона сред булевардите „ Марица-юг “, „ Източен “, „ Княгиня Мария-Луиза “ и улица „ Митрополит Панарет “. Там община Пловдив извършва план за възстановяване на градска среда, като безвъзмездната финансова помощ е с приблизителна стойност 21 милиона лв. с Данък добавена стойност. Обществената поръчка беше разграничена на три обособени позиции, извоювани от компаниите „ Драгиев и Ко “ ООД, „ Агромах “ ЕООД и „ Пътища Пловдив “ АД.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР