Пловдив е градът с най-динамичен пазар на недвижими имоти, а

...
Пловдив е градът с най-динамичен пазар на недвижими имоти, а
Коментари Харесай

Новият мол помпа цените на жилищата край Сточна гара

Пловдив е градът с най-динамичен пазар на недвижими парцели, а наклонността се удостоверява в трета поредна година. В същото време се резервира и трендът за непрекъснат растеж в цените на квадратен метър, който в някои региони под тепетата доближава до 20% на годишна база.

В считаните по традиция за по-слаби летни месеци покупко-продажбите в Пловдив резервират възходящото си придвижване. Утвърждаването на града като промишлен, учебен и културен център се отразяват директно върху търсенето на жилища. Друг основен фактор, който играе голяма роля в последните няколко години, е обвързван с директните вложения, планувани в съответния регион. Плановете за общински поправки на инфраструктура или построяването на основни обекти от публично значение също водят до повишаване на цените на парцелите, настояват брокерите.

Така да вземем за пример жилищата към Сточна гара, където следва построяването на четвъртия градски мол, са се търгували приблизително на 600 евро за квадрат в завършек на юли 2018-а. Само година по-късно цената към този момент е 807 евро. Според брокерите няколко са факторите, които водят до сходен скок. Голяма част от евентуалните купувачи по същото време на предходната година са избягвали региона поради непосредствената непосредственост на половин дузина нощни заведения. Така даже и по-младите купувачи са предпочитали да търсят своя нов дом по-далеч от нощния живот. В момента обаче регионът към Сточна Гара е в топ 4 на най-скъпите жилищни зони в Пловдив, тъй като клубовете и питейните заведения ще бъдат сменени от новостроящия се мол, който ще бъде най-големият в града. Така даже и строителните работи по комерсиалния център да са още първоначално, резултатът от него към този момент директно се усеща върху пазара на парцели в региона и цените им.

Друга част на Пловдив, която бележи сериозен скок в междинната цена на квадрат за последните 12 месеца, е в регион " Северен ". Оказва се, че " Филипово " е измежду най-скъпите квартали сега.

Изненадващо или не, там междинната цена към юли 2018 година на квадрат застроена повърхност е 712 евро, а все още - 819 евро. Според експертите търсенето в този регион е повишено доста поради комфортното разположение наоколо до центъра, както и поради множеството обекти от публично значение като детски заведения, лечебни заведения и учебни заведения наоколо. Наличието на паркове и зелени площи наоколо също са голям фактор за съвсем всеки евентуален покупател.

Най-значителен спад на цените през последната година се следи в Стария град. Там от приблизително 888 евро на квадрат през юли предходната година през днешния ден цените са паднали до 803 евро. Интерес съгласно експертите не липсва, само че огромната част от евентуалните новодомци тук се тормозят от статута на монументи на културата, който множеството здания имат. Освен това наклонността в Стария Пловдив е огромната част от жилища да се преустройват в стаи за посетители или в търговски обекти.

Един от прецедентите на пазара все още е зоната, известна като " Марица-Север ". Интересът към тази част от града е голям, за което свидетелства и придвижването на цените в региона през последната година. Миналото лято там квадрат жилищна повърхност е вървял приблизително по 813 евро, колкото е и към края на юли 2019 година. Пиковата стойност в последната година за " Марица-Север " е била 835 евро през септември на 2018, а най-ниската 809 евро в края на миналата година.

Движението на пазара демонстрира ясно отчетлива наклонност - единствено в 8 от общо 29-те жилищни региона на Пловдив за последната година междинната цена на квадрат е намаляла или е останала на остарялото равнище. За сметка на това в останалите 21 зони цените вървят нагоре, което единствено удостоверява възходящата посока, в която цените под тепетата вървят. Към юли 2018 година междинната цена за Пловдив на квадратен метър е била 617 евро, до момента в който все още тя е 652 евро. Очакванията на брокерите са през септември, когато по традиция пазарът се засилва, тази цифра да подмине 665 евро за квадрат жилищна повърхност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР