„Пловдив е един добър пример за успешно реализирани европроекти. За

...
„Пловдив е един добър пример за успешно реализирани европроекти. За
Коментари Харесай

В Пловдив обсъдиха възможности за финансиране от Европейския съюз

„ Пловдив е един добър образец за сполучливо осъществени европроекти. За първия регистриран интервал Община Пловдив завоюва 47 плана на обща стойност 220 милиона лв. “, това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов при разкриване на конгрес, на който се дискутираха опциите за финансиране на локалните управляващи от Европейския съюз.

Целта на срещата с присъединяване на представители на локалните управляващи и специалисти по разнообразни европейски планове е подпомагане за по-голям достъп до опциите за директно финансиране от Европейски Съюз на районите и общините за реализиране на тяхното бъдещо развиване.

Като образец за сполучлив план Стефан Стоянов уточни реконструкцията на Цар-Симеоновата градина за 7 милиона лв., с реализацията на който тя се трансформира в още по-любимо място за отмора в свободното време на пловдивчани и гостите на града. На второ място заместник-кметът не пропусна да означи Транспортния план за 44 милиона лв., който има все по-голямо влияние върху града – с построената повече от 50 км велоалейна мрежа, която се употребява все по-активно, с подмяната на над 40 светофарни уредби, с доизграждането системата за ръководство на трафика.

„ Икономическото развиване на Пловдив се усеща от ден на ден в трафика на града, от ден на ден хора идват да живеят тук, от ден на ден вложители развиват своя бизнес в района “, посочи Стоянов.

Освен локални специалисти по фондове от Европейски Съюз на днешното събития имаше публични представители от Генералната дирекция за районна и градска политика и Генералната дирекция по околна среда в Брюксел, които изясниха процедурите и опциите за директно финансиране, предоставено от техните генерални дирекции.

По думите на Стефан Стоянов в настоящия програмен интервал главен приоритет в политиката на Община Пловдив е образованието и с изключение на огромните фондове за районно развиване се работи и по просветителните планове – за новаторски учебни заведения, за въвеждане на модерни способи за преподаване, за цифровизация на образователния развой.

„ В момента върви огромната стратегия за просвета и обучение за образован напредък, която би трябвало да поддържа висшето обучение с над 400 милиона лв., като в този момент тече избор на центровете за върхови достижения, центрове за подготвеност и районни центрове за поддръжка на научната част от висшето обучение “, съобщи заместник-кметът.

В тази връзка Община Пловдив поддържа локалните университети, които желаят да се включат – с един център за върхови достижения за здравословен живот и биотехнологии и втори център за подготвеност в областта на мехатроника и чисти технологии.

Стефан Стоянов не пропусна да означи и огромния триумф в областта на науката, план, който Община Пловдив и още 30 интернационалните университета поддържат, а точно – екип от българи, ръководители на интернационален консорциум от немски университет и български научни центрове съумя да завоюва непосредствено финансиране по „ Хоризонт 2020 “, програмата „ Тийминг “ 15 милиона евро за център за върхови достижения. Нещо, което ще се случи за първи път в България. Проектът на Plantasys е 10-годишен, центърът би трябвало да се построи в Пловдив, а общата инвестиция е съвсем 100 милиона лв. за научни разработки и инфраструктура.

„ Трябва да гледаме на европейските фондове като на едни благоприятни условия, които да надградят нашите планове и да ни дадат наличие. България е на добър път и имаме всички благоприятни условия да ставаме все по-добра страна за живеене “, заключи Стефан Стоянов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР