Пловдив. Десетки граждани на Пловдив поднесоха венци и цветя пред

...
Пловдив. Десетки граждани на Пловдив поднесоха венци и цветя пред
Коментари Харесай

Пловдив: Десетки жители на града поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите в борбата срещу тоталитарната власт

Пловдив. Десетки жители на Пловдив сервираха венци и цветя пред паметната плоча на хилядите знайни и незнайни, починали в битката против тоталитарната власт, която се намира пред постройката на Община Пловдив, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пловдив . На събитието участваха Георги Титюков, зам.-кмет на Община Пловдив с сектор „ Младежки действия, спорт и обществена политика “, Георги Стаменов, кмет на Район „ Централен “, представители на Съюза на репресираните от комунистическия гнет в Пловдив, жители, потърпевши от режима, както и доста младежи. „ Днес е разгласен погребален ден на избитите знайни и незнайни жертви на комунизма. След като идва Съветската войска, стартират жестоките кървави разправи. Около 40 000 души са знайните избити, само че има доста повече, които са избити без присъда. Лошото е, че българи избиваха българи “, сподели ръководителят на Съюза на репресираните от комунистическия гнет в Пловдив, Атанас Узунов и напомни, че в редица пловдивски села и градове е имало кръвопролитие както в Батак по време на турското иго. „ Един народ, който не си знае историята си, той не знае от къде идва, не знае къде ще дойде и не знае какво ще стане с него и с страната. Злото не се не помни елементарно, само че ние желаем това да не се повтаря. Не желаем да има сираци, да има черни забрадки, да има затвори и лагери. Нека народът да бъде дружно и да избира верния път “, сподели още Узунов.
Той се обърна към присъстващите младежи да бъдат по-активни, да се провеждат, да беседват и да намират истината. Узунов сподели още, че къщите по Главната улица на Пловдив, както и по други централни булеварди и улици са иззети, хората избити и в тях са живеели „ правилните приятели “. Зам.-кметът Георги Титюков сподели, че е хубаво, че през днешния ден на събитието участват младежи, които ще пренесат спомените във времето. „ Надявам се, че по-възрастните, които са директно наранени, са намерили сили да простят, както и моят дядо, на който съм кръстен, откри сили да елементарни за сторените несгоди и сходни събития в никакъв случай да не се повтарят, тъй като е тъжно българи братя да убиват братята си. Не случен е девизът на България и на Народното събрание „ Съединението прави силата “. Подобен е девизът на Пловдив- Европейка столица на културата 2019 „ Заедно “. Ние сме длъжни да съхраним паметта от тези черни времена, да я пазим и да я предаваме на идващите генерации, с цел да може това в никакъв случай да не се случва “, сподели Титюков. Той изрече съболезнования от името на Община Пловдив на фамилиите на репресираните и потърпевшите. Кметът на Район ‘Централен “ сподели, че хубавото е, че от година на година хората, които знаят, хората, които помнят и хората, които ще пренесат това обръщение за бъдеще, стават от ден на ден. „ Радостно е, че все по-млади хора са тук, което ще рече, че те са научили историята и грешките, които са позволени, няма да бъдат повторени. В днешното демократично общество няма да позволим подобен вид репресии да се повторят. Убеден съм, че всички дружно, всеки по малко, давайки от себе си за нашия град, за нашето общество, ще продължим да вървим напред и да се развиваме като един прелестен европейски град и то най-хубавият в цялата ни страна “, сподели Стаменов. Той също изрече съболезнования на фамилиите и околните на потърпевшите.
Мария РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР