Пловдив чества 144 години от Освобождението си от турско робство.

...
Пловдив чества 144 години от Освобождението си от турско робство.
Коментари Харесай

Пловдив чества 144 г. от Освобождението си от турско робство

Пловдив празнува 144 години от Освобождението си от турско иго. Регионалният исторически музей в Пловдив демонстрира персоналната сабя и три фотографии, принадлежали на лекар Георги Цариградски, оповестиха от музея.

Д-р Георги Антонов Цариградски е роден в град Кюстендил към 1845 година. От дребен остава сирак. През 1868 година кюстендилската община го праща да учи в Императорското военно-медицинско образователно заведение в Галата Сарай, Цариград. По време на учението си е подпомаган и от известния търговец и родолюбец Христо Тъпчилещов.

След завършването си служи като лекар в турската армия. Мобилизиран е в Руско-турската война 1877-1878 година и през ноември 1877 година е на Арабаконак. А малко над турския лагер, под връх Малка баба са бойците на ген. Дендевил, военачалник на втора бригада от Трета пехотна дивизия. Една нощ, с риск за живота си, Цариградски напуща стана на Мехмед Али и отива при руската армия. Предоставя на командването на Западния отряд скъпи сведения за състава и разположението на турските войски в Орханийско /Ботевградско/ и към София.

Първоначално Цариградски е в щаба на ген. Гурко като преводач, а на 22 ноември е изпратен при ген. Дандевил, който дава за него следната особеност: " Това беше преводач, наричащ се доктор, българин, намиращ се на турска работа и останал от турците, отстъпващи от Етрополе, където нашите колкото да не го умъртвили. Но той обявил, че се предава на нас и желае да служи против своите врагове.

Генерал Гурко го изпрати при мен още на " вратешка ", където той беше много нужен. Безстрашен, кипящ от деятелност, неотклонен, макар и болничав, ненавиждащ турците с невъздържана завист, способен пет езика, от които най-лошо руски, той всякога ме е удивлявал със своята нравствена сила и умение да влияе на българите. " /Сборник " Военных рассказов " 1877-1878 – СПБ, т. 3, стр.303/.

Етрополе е освободено. Предстои зимното пресичане на Балкана. Задачата, поставена пред ген. Дандевил, е да премине Балкана, да се спусне в Бухово и да преследва турските войски, ако те започват отдръпване. Това става при неимоверно комплицирани условия – противен път, сняг и стихии. Трябва да се разчиства пътят, да се изкарват и дори разглобяват оръдията, да се придвижват боеприпаси.

При -20 градуса бойците вървят в колона по един. Казаците завързвали на китките си опашките на конете и на боксир продължавали изкачването. Потърсена е помощта на българското население посредством доктор Цариградски. На 25 декември ген. Дандевил поема командването на Трета дивизия.

Познавайки интензивността на Цариградски и възхищавайки се от неговите организационни качества генералът го назначава обществено за дивизионен преводач. Наред с това лекар Цариградски е на всички места, където има нужда от хора – за преместването на снаряди, за доставянето на сено за конете, които се намирали на позиция високо в планината. Той е индивидът, който събира проверяващи сведения и прави диверсионни действия в разположението на неприятелските войски. Цариградски взема присъединение в целия по-нататъшен боен път на дивизията. На 30 декември 1877 година ген. Дандевил влиза с войските си в Панагюрище. В състава на неговия щаб е и българинът Георги Антонов Цариградски.

Участва в освобождението на Пазарджик, прави успешно проверяващи задания и организира локалното население при превъзмогването на Пловдив и Асеновград.

За присъединението си в Руско-турската освободителна война, лекар Георги Антонов Цариградски е награден от руското военно командване за един ден с два Георгиевски кръста. След Освобождението служи в Източно-румелийската милиция. Вземе присъединение в Сръбско-българската война от 1885 година като доброволец в чета от Хасковския отряд, както и в Балканската война – 1912-1913 година, когато става и помощник-комендант на Драма.

Д-р Георги Антонов Цариградски умира на 12 юли 1918 година в Пловдив на 73-годишна възраст. Писателят Стефан Дичев използва ориста на лекар Цариградски при построяването на литературния образ на лекар Будинов в романа си " Пътят към София ".

Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на Пловдив ще се състои на 16 януари 2022 година, неделя, от 11:00 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина. Слово във връзка годишнината ще произнесе Мария Карадечева – главен уредник в Регионален исторически музей – Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР