Пловдив чества 144 г. от Освобождението си от турско робство

...
Днес Пловдив чества 144 години от Освобождението си от турско
Коментари Харесай

Днес Пловдив чества 144 години от Освобождението си от турско робство. Регионалният исторически музей в Пловдив показва персоналната сабя и три фотографии, принадлежали на доктор Георги Цариградски, съобщиха от музея.

Д-р Георги Антонов Цариградски е роден в град Кюстендил към 1845 година. От малък остава сирак. През 1868 година кюстендилската община го праща да учи в Императорското военно-медицинско учебно заведение в Галата Сарай, Цариград. По време на учението си е подпомаган и от известния търговец и патриот Христо Тъпчилещов.

След завършването си служи като доктор в турската войска. Мобилизиран е в Руско-турската война 1877-1878 година и през ноември 1877 година е на Арабаконак. А малко над турския лагер, под връх Малка баба са бойците на ген. Дендевил, пълководец на втора бригада от Трета пехотна дивизия. Една нощ, с риск за живота си, Цариградски напуща стана на Мехмед Али и отива при съветската войска. Предоставя на командването на Западния отряд скъпи сведения за състава и разположението на турските войски в Орханийско /Ботевградско/ и към София.

Първоначално Цариградски е в щаба на ген. Гурко като преводач, а на 22 ноември е изпратен при ген. Дандевил, който дава за него следната характерност: " Това беше преводач, наричащ се лекар, българин, намиращ се на турска работа и останал от турците, отстъпващи от Етрополе, където нашите едвам не го умъртвили. Но той оповестил, че се предава на нас и желае да служи срещу своите врагове.

Генерал Гурко го изпрати при мен още на "вратешка", където той беше доста потребен. Безстрашен, кипящ от предприемчивост, неуморен, въпреки и болничав, ненавиждащ турците с невъздържана злоба, компетентен пет езика, от които най-лошо съветски, той всеки път ме е удивлявал със своята нравствена енергия и умеене да въздейства на българите. " /Сборник " Военных рассказов " 1877-1878 – СПБ, т. 3, стр.303/.

Етрополе е освободено. Предстои зимното прекосяване на Балкана. Задачата, сложена пред ген. Дандевил, е да премине Балкана, да се спусне в Бухово и да преследва турските войски, в случай че те стартират оттегляне. Това става при неимоверно сложни условия – неприятен път, сняг и стихии. Трябва да се разчиства пътят, да се изкарват и даже разглобяват оръдията, да се придвижват муниции.

При -20 градуса бойците вървят в колона по един. Казаците завързвали на китките си опашките на конете и на боксир продължавали изкачването. Потърсена е помощта на българското население чрез лекар Цариградски. На 25 декември ген. Дандевил поема командването на Трета дивизия.

Познавайки активността на Цариградски и възхищавайки се от неговите организационни качества генералът го назначава публично за дивизионен преводач. Наред с това доктор Цариградски е на всички места, където има потребност от хора – за преместването на снаряди, за доставянето на сено за конете, които се намирали на позиция високо в планината. Той е индивидът, който събира разследващи сведения и прави диверсионни дейности в разположението на неприятелските войски. Цариградски взема присъединяване в целия по-нататъшен военен път на дивизията. На 30 декември 1877 година ген. Дандевил влиза с войските си в Панагюрище. В състава на неговия щаб е и българинът Георги Антонов Цариградски.

Участва в освобождението на Пазарджик, извършва сполучливо разследващи задачи и провежда локалното население при преодоляването на Пловдив и Асеновград.

За присъединяването си в Руско-турската освободителна война, доктор Георги Антонов Цариградски е награден от съветското военно командване за един ден с два Георгиевски кръста. След Освобождението служи в Източно-румелийската милиция. Вземе присъединяване в Сръбско-българската война от 1885 година като доброволец в чета от Хасковския отряд, както и в Балканската война – 1912-1913 година, когато става и помощник-комендант на Драма.

Д-р Георги Антонов Цариградски умира на 12 юли 1918 година в Пловдив на 73-годишна възраст. Писателят Стефан Дичев употребява ориста на доктор Цариградски при построяването на литературния облик на доктор Будинов в романа си " Пътят към София ".

Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на Пловдив ще се състои на 16 януари 2022 година, неделя, от 11:00 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина. Слово във връзка годишнината ще произнесе Мария Карадечева – основен организатор в Регионален исторически музей – Пловдив. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР