Пловдив, Бургас, Сливен и Ямбол са сред градовете, в които

...
Пловдив, Бургас, Сливен и Ямбол са сред градовете, в които
Коментари Харесай

Най-много млади хора в Пловдив, Бургас, Сливен и Ямбол не учат и не работят

Пловдив, Бургас, Сливен и Ямбол са измежду градовете, в които най-вече младежи не учат и не работят. Става дума за българи сред на възраст сред 15 и 29 години .

Това стана ясно от думите на Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система пред радио „ Фокус “. Той посочи, че за него районната статистика не е чак толкоз забавна, защото доста мъчно може да се лимитират тези, които са част от етническа група, която т рудно се интегрира на пазара на труда и в системата на обучение и тези, които стоят без работа по някакви други аргументи. 

Според Николов в статистиката в народен мащаб влизат  доста млади майки , чиито съпрузи имат задоволително висок приход и могат да си разрешат да устоят цялото семейство. По думите му те мъчно могат да се върнат на пазара на труда.

Друга причина за високия дял у нас на неактивни младежи е обвързван с ромското население , което е надалеч от дейните пазари на труда и в това време има много ниски умения. 

Третата група е тези, които се занимават със сезонна работа и вървят на гурбет в чужбина. Николов посочи, че те доста мъчно се хващат от статистиката, макар че имат постоянен приход от това, че работят единствено по няколко месеца в годината

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР