Пловдив - богат на наследство, беден на памет Къщите на

...
Пловдив - богат на наследство, беден на памет Къщите на
Коментари Харесай

10 емблематични места в Пловдив, които не са за показване

Пловдив - богат на завещание, безпаричен наизуст Къщите на Златю и Борис Христов губят борбата с времето Забравихме къде Вазов написа "Епопея на забравените "

Докато се гордеем какъв брой прекрасен и трогателен е Пловдив и какъв брой доста неща можем да покажем на задграничния си посетител /Античния спектакъл, Стария град, Римския стадион, тепетата.../ би трябвало почтено да си признаем, че сме длъжници на предишното и хората, съградили този град преди нас. Припомняме ви 10 емблематични, които можеха да се трансфорат с дребни атракции за туристите по време на Европейска столица на културата, само че през днешния ден не са за проявление:

1. Площад „ Централен “

Началото /или краят/ на втората най-дълга пешеходна зона в Европа, който през днешния ден е непристъпен за гостите на града и пловдивчани.

2. Голямата базилика

Един от най-внушителните Раннохристиянски храмове, чиято реституция закъсня съдбовно и Епископската базилика няма да посреща посетители за ЕСК.

3. Тютюневият град

За него е настоящ оня анекдот, в който начинаещата пътешественичка поискала от туристическия си сътрудник 50% отстъпка, откакто й предложил да посети Гърция -цяла страна в отломки.

4. Донкуковата градина

Първият съвременен градски парк, построен в България. Именно той е прочут като Градската градина, въпреки през днешния ден това наименование по-често да се пришива на Цар-Симеоновата.

5. Стадион „ Пловдив “ - флагманът на „ Отдих и просвета “

Да стигнеш до Барселона и да не видиш „ Камп Ноу “ е като с Рим и папата. Дано чужденците, избрали да гостуват в Европейската столица на културата, не се сетят за този туристически принцип и не изискат да ни видят градския стадион.

6. Остров Адата

Тази година тук, съгласно елегантните проекти на визионерите за Европейска столица на културата, трябваше да кипи живот, а туристите да стигат със салове до арт инсталациите и пърформансите. Дано нещо от анотациите не е останало в гидовете на туроператорите за Пловдив, тъй като методите към острова са рискови, а пътеките минирани с екологични бомби от най-различен генезис.

7. Концертна зала

Концерти в нея от дълго време няма, само че Общината можеше да се погрижи най-малко входът да не наподобява толкоз злокобно, в случай че някой меломан от чужбина въпреки всичко се поинтересува къде са творили огромните пловдивски музиканти и оперни актьори.

8. Къщата, в която е роден Борис Христов

Само зацапания от следващия сахарски дъжд барелеф припомня, че в този частен през днешния ден дом на ул. „ Велико Търново “ е роден един от най-големите оперни артисти, които България даде на света.

9. Братската могила

В паметниците на монументалното изкуство от времето на комунизма също има огромен запас, когато приказваме за туризъм. Показва го чешкият и немският опит. Нашата Братска могила обаче от дълго време се е трансформирала в помийна яма и единствено би ни изложила пред чужденците

10. Входовете на Пловдив

За страдание те няма по какъв начин да бъдат скрити от туристите, в случай че не идват с трен. По-неприятното е, че най-неугледен е точно методът към Европейската столица на културата по Голямоконарско шосе, през който в Пловдив влизат най-вече посетители, идващи от автомагистралата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР