Пловдив. 93 са одобрените проекти след приключването на отворената покана

...
Пловдив. 93 са одобрените проекти след приключването на отворената покана
Коментари Харесай

Светлана Куюмджиева, Фондация „Пловдив 2019“: 93 са одобрените проекти след приключването на отворената покана за читалищата в Южен Централен регион

Пловдив. 93 са утвърдените планове след приключването на отворената покана за читалищата в Южен Централен район на Фондация „ Пловдив 2019 “. Това сподели на конференция артистичният шеф на фондацията Светлана Куюмджиева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . По думите й със серия осведомителни и партньорски срещи в Пловдив и района екипът на фондацията е съумял да притегли за присъединяване в програмата общо 247 плана от над 160 читалища.
„ Поканата с най-леките условия до момента съумя да реализира забележителен районен обсег на програмата на Европейска столица на културата, да подтиква огромен брой партньорства сред читалищата и сред читалища и други организации, както и осъществя една от главните цели на програмата – оптимално включване на жители и общности в културни действия. Цялото финансиране от 250 000 лева е разпределено по утвърдените планове като най-високата сума е 5000 лева, както е по изискванията на отворената покана, а най-ниската е 1000 лева Това, което сме се постарали да подтикваме с решението и избора си като жури, са необятните партньорства, желанието на читалищата да опитват с по-необичайни форми, желанието да включат по необятни общности, освен като публики, а и като действителни участници. Това е и съществена цел на програмата „ Европейска столица на културата – Пловдив 2019 “. сподели Куюмджиева.
По думите й, претендентите са се постарали да предизвикват и показват разнородни планове, които включват голям набор от прояви – от фолклорни спектакли, месения на самун и надпявания, до светлинни съоръжения, влогърски работилници и графити. „ Планирали сме всички тези събития, които в този момент одобрихме, да бъдат отразявани при реализирането им на основана за тази цел страница във „ Facebook “, която ще бъде менажирана от екипа на Фондацията „ Пловдив 2019 “. Целта е да се документират резултатите от тази отворена покана към читалищата “, уточни артистичният шеф на Фондация „ Пловдив 2019 “.
„ На тези читалища, чиито планове не са утвърдени, желая да кажа, че по никакъв метод не сме подценили тяхното усърдие и предпочитание и че им благодарим за самодейността. Бихме ги поощрили да продължат да си партнират с нас и да вземат участие в другите ни отворени предложения “, разяснява Куюмджиева. Тя изясни, че са определени 8 аварийни плана. Ако някое от утвърдените читалище се откаже да осъществя своя утвърден план, тогава някоя от запасите ще получи късмет и ще заеме тяхното място.
Спрямо статистиката на резултатите, читалищата в Пловдив и област Смолян са измежду най-активните, като два интернационалните плана ще се осъществят, с помощта на читалищата в Старо Железаре и Раковски. Най-широките партньорства в плановете включват до 13 читалища от разнообразни обитаеми места.
Реализацията на утвърдените планове стартира от тази година и ще продължи през 2019-та.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР