Плоският данък увеличава неравенството. Това коментира в предаването Още от

...
Плоският данък увеличава неравенството. Това коментира в предаването Още от
Коментари Харесай

За и против плоския данък: Коментар на Виктор Йоцов и Емил Хърсев

Плоският налог усилва неравенството. Това разяснява в предаването " Още от деня " доцент Виктор Йоцов от катедра " Финанси " в УНСС.

„ Проблемът е, че ние направихме симетричен налог дружно с невисок. В момента дебатът тече по-скоро на равнище дали да са високи налозите, или ниски ", изясни Йоцов.
Ако създадем симетричен налог на 30%, ще има ли някой, който да пази пропорционалния налог? Ако създадем напредничав налог с оптималната ставка 5-6%, белким всички няма да бъдем за напредничав, попита той.

Финансистът Емил Хърсев не се съгласи с тезата, че пропорционалното облагане усилва неравенството. То го резервира.

Според Йоцов налозите в България не са пропорционални, а регресивни. Това значи, че тежестта пада повече върху по-бедните пластове. Ние имаме косвени налози, които са регресивни. Половината от подоходните налози също са регресивни. Цялата ни система е регресивна.
„ При нас казусът е в регресивността на облагането. Ако съпоставяме разполагаемия приход на лицата, ще забележим, че при съразмерно облагане става по-малко наличен приход като % на тези в ниските доходни групи. Решението е необлагаем най-малко, който да покрива обществените разноски. Необлагаем най-малко взема решение казуса с регресията ", безапелационен е финансистът.
Вижте повече във видеото!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР