Плоският данък да бъде заменен от прогресивен, а максималният осигурителен

...
Плоският данък да бъде заменен от прогресивен, а максималният осигурителен
Коментари Харесай

МВФ към България: Махнете плоския данък

Плоският налог да бъде сменен от напредничав, а оптималният застрахователен приход – да отпадне. Това са част от препоръките на Международния валутен фонд (МВФ) за България, който е на следващата си задача у нас.

Весела Стоянова доставя храна по домовете и получава заплата близка до междинната. Според нея плоският налог би трябвало да се резервира, тъй като това е форма на правдивост.

„ Данъкът би трябвало да е закрепен – нито да е по-нисък за по-бедните, нито да е по-висок за по-богатите “, споделя тя, представена от БТВ.

Според МВФ обаче България е с най-високо неравноправие в Евросъюза и с цел да има повече правдивост и доходи в бюджета трябват промени.

Сред тях е предлагането хората с високи приходи да заплащат осигуровки върху целия си приход без да има таван от 3750 лв.. И още – да има разнообразни данъчни ставки за хората с разнообразни приходи.

„ Прогресивна данъчна ставка – за какво? Защото през днешния ден в България данъчните ставки върху приходите са по-високи за бедните в сравнение с за богатите “, счита ръководителят на задачата на МВФ Жан-Франсоа Дофен.

Според икономисти обаче въвеждането на прогресивна данъчна канара ще засегне главно секторите с високи приходи като осведомителни технологии, енергетика и интервенции с недвижими парцели. А те се считат за мотори на българската стопанска система.

„ Въвеждането на по-високи данъчни ставки по-скоро дава сериозен риск от повишение на сивата стопанска система “, твърди Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

Финансовият министър към този момент разгласи, че не гледа в посока увеличение на данъчната тежест. А МВФ регистрира още, че банковата система е с положителни облаги, само че високият растеж в кредитирането на семействата би трябвало да се следи деликатно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР