Плоският данък да бъде заменен от прогресивен, а максималният осигурителен

...
Плоският данък да бъде заменен от прогресивен, а максималният осигурителен
Коментари Харесай

МВФ препоръча България да премахне плоския данък

Плоският налог да бъде сменен от напредничав, а оптималният застрахователен приход – да отпадне. Това са част от рекомендациите на Международния валутен фонд (МВФ) за България, който е на следващата си задача у нас.

Весела Стоянова доставя храна по домовете и получава заплата близка до междинната. Според нея плоският налог би трябвало да се резервира, тъй като това е форма на правдивост.

„ Данъкът би трябвало да е закрепен – нито да е по-нисък за по-бедните, нито да е по-висок за по-богатите “, споделя тя.
Според МВФ обаче България е с най-високо неравноправие в Евросъюза и с цел да има повече правдивост и доходи в бюджета трябват промени.

Сред тях е предлагането хората с високи приходи да заплащат осигуровки върху целия си приход без да има таван от 3750 лв.. И още – да има разнообразни данъчни ставки за хората с разнообразни приходи.

„ Прогресивна данъчна ставка – за какво? Защото през днешния ден в България данъчните ставки върху приходите са по-високи за бедните в сравнение с за богатите “, счита ръководителят на задачата на МВФ Жан-Франсоа Дофен.

Според икономисти обаче въвеждането на прогресивна данъчна канара ще засегне главно секторите с високи приходи като осведомителни технологии, енергетика, интервенции с недвижими парцели. А те се считат за мотори на българската стопанска система.

„ Въвеждането на по-високи данъчни ставки по-скоро дава сериозен риск от повишение на сивата стопанска система “, твърди Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система, представен от bTV.

Финансовият министър към този момент разгласи, че не гледа в посока увеличение на данъчната тежест. А МВФ регистрира още, че банковата система е с положителни облаги, само че високият растеж в кредитирането на семействата би трябвало да се следи деликатно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР