Площта на пожарите в Сибир и руския Далечен изток надвишава

...
Площта на пожарите в Сибир и руския Далечен изток надвишава
Коментари Харесай

Над 1,5 млн. хектара земя поразени от пожарите в Сибир и руския Далечен изток

Площта на пожарите в Сибир и съветския Далечен изток надвишава милион и половина хектара земя. В четири федерални окръга е в действие изключително състояние. До обяд са регистрирани минимум 248 огнища.

 © БГНЕС
Близо 4 000 души не престават да се борят с огнената буря в Якутия, Бурятия, Амурска и Томска област, Красноярския край, Чукотка.

Еколози считат, че в случай че пожарите бяха 1000 пъти по-малко, тогава би могло да се приказва за естествено горене. Щетите дотук единствено в Красноярския край са за близо 2 милиарда рубли.

Властите опровергаха изказвания, че са занижавали данни. Температурата продължава да е към 30 градуса, с пориви напразно. Огнеборците употребяват разнообразни самолети и хеликоптери. Сред тях Ми-26, Ил-76 и Бе-200.

Дмитрий Пушкарьов, пълководец на аероплан Бе-200: Езерото Байкал е обградено от планини, труднодостъпно е, тъй че работата е характерна.Трябва да вземем вода от Байкал, след това да се издигнем, с цел да преминем планинска верига, към 1.500 - 2000 метра височина.

Представител на " Гринпийс Русия ", представен от съветска медия, разяснява някои от екологичните последици от стихията. Той съобщи, че димът от пожарите отива на север, наслагва се по ледовете на Арктика и по този начин тe се топят по-бързо. Затова и горят северни територии като Якутия, топи се замръзнала земя и се отделя газ метан, още по-вреден от въглеродния двуокис от гледна точна на парниковия резултат.

Освен това пожарите могат да образуват резистентен антициклон. Тогава дъждовете падат по периметъра му, само че не го пробиват. Затова и има наводнения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР