Площта на най-големия московски парк Соколники“ е малко над пет

...
Площта на най-големия московски парк Соколники“ е малко над пет
Коментари Харесай

Любопитно за някои малки държави в света

Площта на най-големия московски парк „ Соколники “ е малко над пет квадратни километра. Вярно е, че това има с какво да се съпоставя: Ватикана и Монако, взети дружно, са с още по-малка повърхност. Държавата Науру въобще няма столица, само че има железница, която е с дължина колкото сред две станции на метрото в Лондон. Сп. „ Popular Mechanics ” разгласява някои незнайни обстоятелства за дребните страни в света.

 И Малта с нови ограничения против ковид - затваря нощните заведения и нощните заведения И Малта с нови ограничения против ковид - затваря нощните заведения и нощните заведения
Малта ще затвори още веднъж питейните заведения и нощните си клубове след скок в случаите на ковид в средиземноморската островна страна, съобщи...
Малката островна страна в Средиземноморието е най-голямата от описаните. Малтийският архипелаг сплотява седем острова, само че единствено два от тях са обитаеми. За 15 минути разходка пеш ще преминете през три градчета. През 1798 година съветският император Павел I издава декрет за слагане на остров Малта под закрилата на Русия. Павел I желал да причисли Малта към Русия, само че не се получило. Въпреки дребните си размери и неутралитет, Малта има своя лична войска.
– 298 км²
Тази островна страна в Индийския океан попадна в Книгата на върховете на Гинес като най-плоска в света. Най-високата точка на Малдивите се намира на остров Вилиглили, – височината й е 2,4 метра. Малдивите са 1190 дребни коралови острова, от които единствено 200 са обитаеми. Според локалните закони, височината на постройките не може да надвишава най-високата палма на острова, а площта й не би трябвало да бъде повече от ⅕ от площта на целия остров. Малдивите са ислямска страна, на локалните поданици е неразрешено да продават и купуват алкохол, както и да имат кучета.
– 181 км²
 Две трети от избавените край Малта мигранти са с ковид Две трети от избавените край Малта мигранти са с ковид
Най-малко 65 от 94-те мигранти, избавени от бедстваща край брега на Малта, са инфектирани с ковид. Това заяви „ Times of Malta&...
На един от атолите на веригата Ралик, която е част от Маршаловите острови, през 1946 година Съединени американски щати организират първите нуклеарни проби. Четири дни по-късно стилният дизайнер Луи Реар показа на публиката модел бански костюми, който кръсти на този атол – бикини. Общо за 12 години американците направиха 67 нуклеарни опита на атолите Бикини и Ениветок. Това доста се отрази на здравето на жителите на Маршаловите острови: доста жители на републиката страдат от рак, болести на щитовидната жлеза и разнообразни тумори, породени от радиация. Общо в страната има две лечебни заведения (едната разполага с 97 кревати, втората – с 43) и дузина летища, макар че единствено четири от тях имат твърда писта.
– 157 км²
За разлика от субсидираните микродържави на Океания, Лихтенщайн е в положение да се „ грижи за себе си ”. Това е процъфтяваща индустриална страна с висок витален стандарт: през 2009 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията доближи рекордните 139 000 $ – 1-во място в света. Лихтенщайн има полицейски състав със 120 чиновници – малко повече, в сравнение с в едно от полицейските ръководства в огромен град в Европа. В страната не са нужни доста служители на реда – коефициентът на престъпност в княжеството клони към нула. И имайте поради, че в случай че попаднете в пандиза в Лихтенщайн, тогава храната ще ви бъде поръчана от близкия ресторант – администрацията на пандиза не смята за оправдано да поддържа непрекъснат кетъринг. Това е доста дребна, само че горда страна: княжеството не е член на Европейския съюз или НАТО и по време на Втората международна война остава неутрално.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР