Площта на ледниците на Камчатка е намаляла с 35,6% от

...
Площта на ледниците на Камчатка е намаляла с 35,6% от
Коментари Харесай

Ледниците на Камчатка са намалели с над една трета от 1950 г. насам

Площта на ледниците на Камчатка е намаляла с 35,6% от 1950 година, откри проучване, оповестено в сп. " Интернешънъл джърнъл ъф клайматолъджи ".

„ Както множеството ледници по света, и тези на Камчатка са намалели доста през последните десетилетия. В северната част на Средищния било и на Кроноцкия полуостров площта им е намаляла с 35,6% от 1950 година насам. Средната скорост на понижаване на ледниците в северната част на Средищния било в интервала от 2002 година до 2016-2017 година се е нараснал с почти 4,3 пъти. А на Кроноцкия полуостров скоростта остава съвсем непроменена “, открило проучването на съветски експерти.

По данни от метеорологичните станции има леко повишение на температурата на въздуха до 0,3 градуса през последните 10 години през летния сезон. Намаляване се регистрира при преваляванията през зимния сезон в северните и северозападните елементи на Камчатка - приблизително сред 5% и 10% за 10 години.

Освен това се следи доста увеличение на радиационния баланс на атмосферата в интервала май-септември на фона на наклонност към понижаване на облачността. Всичко това демонстрира увеличение на честотата на антициклоните над региона през топлото полугодие. Очевидно това е причина за позитивната особеност на радиационния баланс. Най-вероятно това е разследване от по този начин наречената „ тропическа агресия “, означават учените.

Оценките за понижаване на площта на ледниците са направени благодарение на модела на Oerlemans и сочат спад с 22% за 20 години. Това е направено в сходство с данните от наблюденията в северната част на Средищния било.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР