Площите с индустриален коноп в България са се сринали четири

...
Площите с индустриален коноп в България са се сринали четири
Коментари Харесай

Срив в площите с коноп в България

Площите с промишлен коноп в България са се сринали четири пъти за последните 2 години.

Това демонстрира информация на Министерството на земеделието, написа

По данни от подадени информации за осъществена сеитба през 2020 година са били засети 8031 декара с промишлен коноп. Информацията за осъществената сеитба през 2021 година демонстрира, че тези площи към този момент са се свили до 2150 декара.

Причината за фрапантното понижаване на площите с промишлен коноп е, че доста от земеделците са трансферирали полетата си в прилежаща Румъния поради спънки пред активността им в законодателството у нас.

Такъв е казусът и с Александър Червенков, който първи стартира да отглежда коноп в България преди 10 години.

Навън

Той към този момент е трансферирал фабриката си за лечебни смоли от коноп в Букурещ, където развива бизнес дружно със съдружника си доктор Ервин Иванов. Червенков е преместил в Румъния и част от площите си с коноп за суровина за фабриката. Причината е, че съгласно българското законодателство преработката на промишлен коноп се оказва закононарушение, а в съседката ни - не.

Във фабриката работят 15 души, всичките българи. Някои от тях са от Северна България, а останалите са се преместили напълно в столицата на северната ни съседка, с цел да им е по-лесно да вървят на работа. Все още има фамилии, които пътуват всеки ден. Фабриката преработва към 300-600 т коноп годишно. Малка част от суровината се отглежда в България, а другата се купува от Европейски Съюз. Клиенти са огромни фармацевтични компании и такива за хранителни добавки от Европейски Съюз.

Загуби

Загубите от преместването на преработката за страната ни се пресмятат в милиони, споделят притежателите. На първо място те заплащат милиони левове на земеделците, от които си доставят индустриалния коноп от Европейския съюз вместо напълно на български фермери.

Годишно внасят в румънската хазна над половин милион лв. вместо в българската. Продажната цена на маслото от коноп (смола), разтворена в базови масла, стига до 10 хиляди евро на кг, което към този момент го прави по-скъпо от маслото от рози.

Абсурд

Причините за този парадокс са в българското законодателство. Най-просто казано то разрешава производството и износа на суровина, само че единствено когато става дума за цяло растение. В момента, в който се разделят листата и цветът, от който се добива маслото, законът у нас го пояснява като наркотично вещество, изясни Червенков. Което всъщност също е неуместно, тъй като индустриалният коноп не съдържа такова. Още по-големият парадокс е, че откакто фабриката създаде смолата, без проблем тя може да се внесе и продава в България.

Преди няколко години у нас е изработен опит да се ревизира този парадокс в закона, само че е претърпял цялостно крушение. Такива проблеми няма в нито една прилежаща на България страна, освен това развъждането на коноп у нас преди години изцяло легално е стигало до 250 хиляди дка.

БГ медици потвърдиха: Етеричното масло пази от коронавирусите

Научен опит на български учени потвърди предходната година, че етеричното масло от промишлен коноп заключват организма за коронавирусите. Това сподели доктор Ервин Иванов пред „ Телеграф “. Експериментът следва да се оповести пред международната научна общественост. Той разясни, че маслото от коноп това е смолата, която се разтваря в базови масла. Използван е методът ин витро. Д-р Ервин Иванов напомни, че маслото има противовъзпалителни свойства и се употребява за лекуване на специфичен тип детска епилепсия, ракови болести, костни проблеми, атопични екземи и други

Индустриалният коноп също по този начин съдържа голямо количество дървесина и от 1 дка насаждение се добива толкоз, колкото от 10 дка гора. Тя се употребява в строителството за тухли, в автомобилостроенето и други Конопът у нас се е употребил и за естествено средство против вредители в житните ниви, както и за произвеждане на тъкани за бита и облекла.

Проверяват наличието на интензивно вещество

Сортовете (семената) следва да бъдат вписани в Общия азбучник на сортовете от аграрни растителни типове на Европейския съюз.

Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) взема проби от посевите с растения, ситуирани на територията на България, за установяване наличието на тетрахидроканабинол. Това е една от двете дейни съставки, която има психотропно деяние.

Агенцията приготвя взетите проби и ги изпраща в акредитирана лаборатория. За осъществения разбор за установяване наличието на тетрахидроканабинол в пробите акредитираната лаборатория дава на ИАСАС формален документ. Копие от него се изпраща служебно в земеделското министерство.

Основното количество придобит у нас коноп е за експорт, а на второ място – за семена за посев.

Засетите площи са в София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Бургас, Варна, Силистра, Русе, Добрич, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Плевен, Враца и Сливен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР