Площадката на АЕЦ Vogtle в щата Джорджия, където вече има

...
Площадката на АЕЦ Vogtle в щата Джорджия, където вече има
Коментари Харесай

Westinghouse удължи ключов договор с АЕЦ Козлодуй


Площадката на АЕЦ „ Vogtle ” в щата Джорджия, където към този момент има два енергоблока с технологията AP1000 в комерсиална употреба (снимка: CC0 Public Domain)

Westinghouse Electric Company подписа в допълнение съглашение за удължение на периода и обсега на контракта за предварителни инженерни действия (FEED) с АЕЦ „ Козлодуй-Нови мощности ” за създаване на два реактора с технологията AP1000, оповестиха от компанията.

Удължаването на контракта свидетелства за постигнатия към този момент прогрес по плана за създаване на нови мощности на площадката в Козлодуй, както и поддръжката, която Westinghouse оказва за диверсификацията на източниците на ядренo гориво и за безвредната и ефикасна употреба на внeдрените в употреба нуклеарни блокове в „ АЕЦ Козлодуй ”, гласи формалното известие.

Westinghouse и „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ” подписаха контракт за предварителни инженерни действия през юни 2023 година за оценка готовността на промишлеността в България и опциите за потребление на към този момент построената инфраструктура на площадката в Козлодуй за създаване на нови нуклеарни мощности с технология АР1000.

След осъществяването на този контракт, идващият стадий от програмата за създаване на нови нуклеарни мощности е обвързван с осъществяването на контракт за инженерни услуги, с който ще се  сложи началото на дейностите по планиране, лицензиране, създаване на стратегии за образование, структуриране на стратегиите за ръководство на главния план и обмисляне на дейностите на площадката. Този контракт ще се извърши преди подписването на крайния контракт за инженеринг, доставка и строителство.

„ Westinghouse е мощно предан към осъществяването на плана на площадка Козлодуй, както и към разширението на веригата ни за доставки за включване в нея на нови компании от  България, като този план е извънредно значим освен за страните от Балканския полуостров, само че и за цяла Европа ”, съобщи Даниел Липман, президент „ Енергийни системи ” в Westinghouse.

По-рано тази година, като част от подписания 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво, Westinghouse поддържа диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво в България, като достави за АЕЦ „ Козлодуй ” първите горивни касети за реактори вид ВВЕР-1000, които бяха сполучливо заредени на пети енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй ”.

AP1000 е единственият нуклеарен реактор от потомство III+, внедрен в последна комерсиална употреба. Реакторът употребява изцяло пасивни системи за сигурност, има модулен дизайн на структурата и най-ниския въглероден отпечатък за един MWe.

Четири реактора с технологията AP1000 през днешния ден слагат върхове по експлоатационна успеваемост в Китай, още осем реактора са в развой на създаване и има утвърден план за построяването на още четири енергоблока с тази технология.

В Съединени американски щати, на площадката на АЕЦ „ Vogtle ” в щата Джорджия, към този момент има два енергоблока с технологията AP1000, въведени в последна комерсиална употреба. България, Полша и Украйна също избраха AP1000 за създаване на нови нуклеарни мощности, като технологията е обект на интерес за внедряване на доста други площадки в страни от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и Съединени американски щати.

До края на сегашното десетилетие в света се чака да се вкарат в последна комерсиална употреба 18 нуклеарни енергоблока с технологията AP1000, обявиха от Westinghouse.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР