Площадката на АЕЦ Белене попада в зона с висок сеизмичен

...
Площадката на АЕЦ Белене попада в зона с висок сеизмичен
Коментари Харесай

АЕЦ "Белене" - скъпо и в земетръсна зона

Площадката на АЕЦ " Белене " попада в зона с висок сеизмичен риск. Това са установили през годините поредно Българска академия на науките, Русия, Европейската комисия. Не би трябвало да се строи атомна централа там “. Това съобщи извънредно проф. Георги Касчиев - някогашен ръководител на българския регулаторен орган по нуклеарна сигурност, консултант на интернационалната организация по атомна сила и началник на пуска на пети блок в АЕЦ " Козлодуй ", пред вестник " Телеграф ", представен от Агенция " Монитор ".

Като първа точка в четвъртък депутатите ще разискват точно дали и на какъв принцип да се строи на " Белене ". През 2003 година Европейската асоциация по сеизмология приключва план на Европейската комисия и разгласява сеизмична карта на Европа.

На нея площадката " Белене " е маркирана със междинен до висок сеизмичен риск. " През 1990 година излезе така наречен Бяла книга на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ". В нея има експлицитен текст, че площадката съставлява зона със забележителен сеизмичен риск и по тази причина не би трябвало да се употребява.

През 1983 година пък съветската страна предлага на българската да се изостави площадката на " Белене " заради високия сеизмичен риск

И най-после - в случай че се върнем в 1977 година, когато стана огромното земетресение във Вранча, една трета от къщите на Свищов са развалени, два блока рухват, 120 души са жертвите ", изясни нуклеарният експерт.

Той напомни и претекстовете в предлагането за прекъсване на строителството на централата: " Народното събрание като регистрира, че би трябвало да се съблюдават най-високите стандарти на нуклеарна сигурност и като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене, изключително след повредата на АЕЦ " Фукушима " и като взема поради, че не е по силите на НЕК да направи този план от финансова позиция, поддържа решението на държавното управление за преустановяване на плана " Белене ". Казват се и други неща – че поддържа там да се построи парогазова електроцентрала, че предизвиква държавното управление да построи 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " с оборудването за " Белене " и така нататък ", посочи проф. Касчиев.

" Има толкоз доста доказателства за сеизмичния риск на площадка " Белене ", че е
рисковано и изцяло безконтролно да се приема, че тя е безвредна
Трябва с решенията си да мислим за бъдещите генерации. А те мислят по какъв начин да се избавя НЕК. Това е парадокс ", безапелационен бе специалистът.

По време на разискването на плана за обновяване на построяването на АЕЦ „ Белене “ в сряда пък депутатите от Движение за права и свободи гласоподаваха срещу. Депутатът Рамадан Аталай съобщи, че в решението на Народното събрание от 2012 година за преустановяване на дейностите по плана ясно е записано, че има опасения от сеизмичен риск в региона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР