Площадът пред кино Космос на ул. Гладстон се превърна в

...
Площадът пред кино Космос на ул. Гладстон се превърна в
Коментари Харесай

Площадът пред кино Космос стана паркинг

Площадът пред кино " Космос " на ул. " Гладстон " се трансформира в паркинг, откакто магазините и офисите бяха съборени. Колите паркират тъкмо пред входа в необитаемата постройка. Досега тя трябваше към този момент да стане юношески арт център, както беше записано в програмата на Европейска столица на културата.

Зданието с амфитеатралната зала за 800 фенове и до момента е под ключ, откакто още при започване на 90-те години тук престанаха да прожектират филми. Преди няколко години младите архитекти на благосклонност почистиха затрупаното с вехтории предверие и проведоха полемики и изложения. Инициативата обаче беше спряна от Община Пловдив под претекст, че следва ремонт.

Хамалите в действителност влязоха в постройката, само че едвам изнесат изгнилите седалки от залата. Отвътре кино " Космос " наподобява отчайващо. Инсталациите от дълго време са изкъртени, дървените елементи са мухлясали от влага и се наложи да ги изхвърлят, осветяване няма, стените и сцената са на гол бетон. Няколко камиона с боклуци бяха изкарани от изтърбушената постройка. Специалисти настояват, че структурата й също има потребност от подсилване.

В общината избързаха да показват план за реорганизация на киното. Авторите предложиха солена цена от 5 млн. лв., а и носителите на авторското право на арх. Любомир Шинков стачкуваха, че администрацията не го зачита. Още един спор породи със притежателите на площадното пространство от семейството на известния юрист Дяко Дяков. Преди време те си възвърнаха правата върху близо 500 кв. метра, завещани в завещание, и построиха сглобяеми търговски обекти. Отчуждаването лиши минимум две години. От магазините в този момент са останали бетонни фундаменти. Гледката откъм ул. " Гладстон " към площада и киното е, меко казано, грозна.

През април Община Пловдив разгласи архитектурен конкурс за главен ремонт на кино " Космос ". Засега няма определен колектив. Има предложения и те се преглеждат, споделиха през вчерашния ден от администрацията. За абстрактен план от бюджета дават 20 000 лв., от които 10 000 лв. за първо място, 6000 за второ и 4000 за трето. След това евентуално ще бъде разгласен инженеринг, което значи правене на работен план и осъществяване. Цялата тази процедура ще отнеме най-малко три години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР