Плодовитостта на мъжете в различни части на света е много

...
Плодовитостта на мъжете в различни части на света е много
Коментари Харесай

Мъжете в Източна Европа са едни от най-стерилните в цял свят

Плодовитостта на мъжете в разнообразни елементи на света е " доста друга " от тази на дамите , сочи изследване на френския Национален институт по демографски проучвания, представено от БГНЕС.
Авторите му показват, че разликата в мъжкия фертилитет е доста по-изразена, в сравнение с при дамите, като междинният брой на децата варира от по-малко от 1 до повече от 13 деца в разнообразни страни, спрямо разлики в границите на 1 до 8 на жена.
В изследваните 146 страни възрастта за бащинство е приблизително 33,6 години, спрямо 28 години за майчинство. В към двадесет страни, всички африкански, междинната възраст при бащинството надвишава 40 години.
В европейските страни мъжката плодовитост е приблизително сред 1 и 2 деца и нормално е близка до тази на дамите.
Страните в Южна и Източна Европа имат изключително ниски равнища на плодовитост при мъжете със приблизително 1,2 деца на човек , до момента в който в Западна и Северна Европа тя е сред 1,7 и 2,1 деца. Такава е в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.
Несъответствията са по-значими в Азия, при доста ниски равнища на плодовитост в Япония или Южна Корея (около 1,2 деца) и даже по-ниски в някои страни от Персийския залив (по-малко от едно в Катар), поради доста по-големия брой мъже от дамите. Плодовитостта е доста по-висока в други азиатски страни, достигайки пет деца на човек в Пакистан и седем деца в Афганистан.
В Латинска Америка мъжката плодовитост е общо по-ниска от тази в Азия, само че съществуват и обилни разлики, вариращи от по-малко от две деца (Куба, Чили, Коста Рика) до повече от пет деца (Хаити).
Субсахарска Африка (страните южно от Сахара) има най-високи равнища на плодовитост при мъжете . От 41 страни, които са на юг от Сахара и за които има налични данни, половината имат мъжко изобилие с повече от 8,5 деца, а в една четвърт от страните има повече от 10 деца на мъж.
Най-високи равнища на плодовитост се следят в Нигер (средно 13,6 деца), Южен Судан (13,5 деца), Чад (12,1 деца) и по-общо в страните от Сахел. Само четири страни (Република Южна Африка, Ботсуана, Лесото и Намибия) този индикатор е по-малко от 6 деца на човек.
" Разликата е изключително огромна в Африка на юг от Сахара, изключително в страни, където има огромни възрастови разлики сред съпрузите и полигамията е честа ", се споделя в изследването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР