Плодовете, наред със зеленчуците, се препоръчват в почти всяка диета.

...
Плодовете, наред със зеленчуците, се препоръчват в почти всяка диета.
Коментари Харесай

Сушени плодове - чисто здраве или калорийна бомба?

Плодовете, наред със зеленчуците, се предлагат в съвсем всяка диета. Те са богати на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри. Когато на открито стане по-студено, е по-вероятно да посегнем към сушените плодове. Те са сладки, вкусни и доста калорични.

На кои деликатеси би трябвало да обърнете особено внимание? Кое може да способства за бързо наддаване на тегло? И вярно ли ги назовават „ калорийни бомби “?

Сушени плодове: здраве или калорийна бомба?

Обичаме еднопосочните отговори, само че даже и в региона на храненето не постоянно е допустимо да ги дадем. Сушените плодове са съкровищница от биологично дейни съставки, в тях ще открием витамини, антиоксиданти, минерали и солидни дози фибри, само че има и противоположна страна на тази „ монета “.

Сушените плодове, както и пресният им вид, съдържат фруктоза, т.е. елементарна захар. Често се подслаждат, което доста покачва тяхната калоричност и води до нуждата да се изключат от диетата хора с инсулинова устойчивост и диабет. Изядени в огромни количества, те могат да се трансфорат в пословичната калорийна бомба. И макар че не са „ празни калории “, сушените плодове могат да допринесат за бързото наддаване на тегло. Нека разгледаме по-отблизо тези с най-висока енергийна стойност. Какви са изгодите от включването им в диетата?

 сушени плодове

Сушени сливи

Сушените сливи, наред със стафидите, са най-популярната версия на сушени плодове в българската кухня. Струва си да се знае, че тяхната калоричност е над 5 пъти по-висока от тази на пресните сливи (240 килокалории/100 г сини сливи против 45 килокалории/100 грама пресни плодове).
Сините сливи са богати на редица хранителни субстанции, само че най-голямото им преимущество е извънредно високото наличие на фибри. Интересното е, че съдържат 5 пъти повече от пресните сливи (7,1 г против 1,4 г/100 г), заради което сушените сливи са изключително целесъобразни при продължителен запек. Трябва обаче да ги употребявате умерено. Порция от 4-5 броя сини сливи е 3 г фибри, които са близо 100 килокалории.

 сушени плодове

Сушени фурми

Сушените фурми имат по-висока калоричност. Трябва да се признае, че живеейки в умерения климатичен пояс, рядко имаме опция да се насладим на усета им.
В арабските страни фурмите са едни от стълбовете на ежедневната диета. Там ги назовават " хлябът на живота " и това название не се е появило без причина. Сушените фурми съдържат антиоксиданти под формата на витамини А и С, редица витамини от група В и голям брой жизненоважни минерали. Те съдържат магнезий, калий, цинк, желязо, калций и манган, както и високи дози фибри, които са от решаващо значение за множеството витални процеси (баластно вещество). Струва си да разнообразите менюто, като включите в него високо питателни фурми, с цел да не прекалявате с количеството им. Все отново в 100 г сушени фурми има цели 280 килокалории! 

 сушени плодове

Стафиди

Сушената версия на гроздето е много известна в България. На доста от нас им е мъчно да си показват чийзкейк или различен сладкиш без стафиди. Обичаме да ги прибавяме към десерти или да ги ядем напряко от опаковката, когато никой не ни гледа. Стафидите сигурно са по-добрата закуска от сладкишите, само че би трябвало да запомните, че те са и висококалоричен деликатес. В 100 грама има 300 килокалории. Това обаче не са празни калории. Стафидите съдържат йод, който подкрепя работата на щитовидната жлеза, и калий, който възстановява кръвното налягане. Умереността е ключът към насладата от техния усет.

 сушени плодове

Сушени смокини

Вкусът на смокините, сходно на фурмите, несъмнено се среща по-често в сушената им версия, в сравнение с в прясната. Трябва да знаете, че тези сладки, изкушаващи топчета имат забележителна калоричност. В 100 г сушени смокини има цели 314 килокалории.
Подобно на сините сливи и фурмите, сушените смокини са съкровищница от фибри. Те усъвършенстват метаболизма и са потребни при проблеми със запека заради дребните семки, които изпълват вътрешността на всяка смокиня. Дразнейки чревната лигавица, семената улесняват извеждането на токсините, отлаганията и ненужните метаболитни артикули от тялото. Смокините са скъп източник на витамини от група В и три мощни антиоксиданта под формата на витамини С, Е и К. Те са богати на голям брой минерали, в това число калций, желязо, магнезий, калий и фосфор.

Сушени плодове с най-висока калорична стойност

Първите три места на скандалния подиум на рекордни калории измежду сушените плодове са заети от:
1. сушени ананаси - 332 килокалории/100 грама,
2. сушени банани - 330 килокалории /100 грама,
3. сушено манго - 320 килокалории /100 g грама
Всички те изобилстват от фибри и богата опаковка.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР