Плодовете и зеленчуците са увеличени на всички тържища в страната,

...
Плодовете и зеленчуците са увеличени на всички тържища в страната,
Коментари Харесай

Вдигнаха цените на плодовете и зеленчуците, вижте с колко

Плодовете и зеленчуците са увеличени на всички борси в страната, като по-високите цени гонят 10%, регистрират от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

Картофите, доматите (оранжерийни и внос), ябълките, десертното грозде и оранжерийните краставици нарастват в границите от 1,2% до 9,1% на седмична база. Така кг картофи все още се търгува към 82 ст., а седмица по-рано те са били с 1 ст. по-евтини.

На годишна база повишаването е с над 20%. Тогава цената им е била 67 ст. Оранжерийните домати демонстрират растеж от 4 стотинки за кг на седмична база, а на годишна - поевтиняване с толкоз. Полските домати обаче записват растеж от 10 стотинки на кг за седмица и над 25 стотинки на годишна база. Тази година обаче ядем по-евтини ябълки - за 12 месеца те са поевтинели с близо 10%, или над 12 стотинки за кг.

Поевтиняване на седмична база е налице при зелето ​- с 5,2%, при зеления пипер - с 2,8%, и с 0,6% при аления. Така чушките се продават с 4 ст. по-малко, до 1,39 лева./кг за зелените и 1,53 лева./кг за алените. Година по-рано те са се търгували приблизително за 1,25 лева./кг и 1,37 лева./кг, сочат данните на ДКСБТ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР