Плевенска филхармония ще представи на 16-ти февруари в Зала България

...
Плевенска филхармония ще представи на 16-ти февруари в Зала България
Коментари Харесай

Плевенска филхармония представя в зала „България” Авторския концерт: Костов, Заберски & Йоцов

Плевенска филхармония ще показа на 16-ти февруари в Зала „ България ” авторски творби на трима модерни композитори, които творят музика на границата сред класиката, джаза и филмовото звучене. Премиера на Константин Костов и произведения на Ангел Заберски и Христо Йоцов ще чуе публиката в столицата под диригентството на Борислав Йоцов с оркестъра на Плевенскa филхармония.



Програмата на концерта беше показана на 15-ти февруари в препълнената зала " Катя Попова " в Плевен, като измежду гостите на събитието бяха регионалният шеф на Плевен Виолета Иеремиева и кметът на Плевен доктор Валентин Христов.



В програмата:

Константин Костов - Концерт за джаз пиано и оркестър – премиера
Солист: създателят


Ангел Заберски-син - " Капризите на дамите ",
Христо Йоцов - Концерт за обой и оркестър
Солист: Давид Валтер - обой /Франция/



По концепция на шефа на Плевенска филхармония, господин Любомир Дяковски се основава традиция всяка година през месец февруари Плевенска филхармония да програмира концертна стратегия за показване на нови произведения на модерни български композитори. В този ред, първият от тези концерти се състоя през 2023 година при цялостни зали, напълно с музика на маестро Йоцов, с стратегия отдадена на 70-годишния празник на културния институт. Този величествен триумф предсказа планирането на идните концерти в Плевен и София през февруари 2024 година с трима композитори от новото потомство. Това е следващ мощен акцент в политиката на оркестъра да показва нови симфонични произведения на български създатели. Селекцията на творбите в тези концерти е поверена на проф. Христо Йоцов.
--------------------------

За творбите:

Концертът за джаз пиано и оркестър на Констатин Костов е в триделна форма, кондензиран с джаз моменти, изявена мелодична линия, спонтанни каденци, мощен груув, фюжън, фънк и бибоп. В първата част на концерта с особена мощ се усеща освобождението от експанзията на външния свят и прекосяването към територии на духовна непорочност. „ Тя е озаглавена Resurrection и я замислих като по-ефирна и елегантна. Sophisticated Gentle е типична втора част. Спокойна и нежна, междинната част е по-динамична, с сложни моменти при щрайха и дървените духови принадлежности. В третата – Fusion, са преплетени няколко джаз стила – латиноамериканската музика, фънкът и обичайният джаз с детайли на бибоп. Получи се забавна композиция с класическо звучене, която прилича Гершуин. “ – споделя създателят.

***

Пиесата на Ангел Заберски " Капризите на дамите " е изпълнена с позитивизъм, енергиен заряд, присъщата за създателя динамичност плюс тънко възприятие за комизъм и намигане. Създава чувство за кино музика със сюжет, в който дамите закачливо „ играят ” с един сплотяващ лайт претекст. Композицията е построена върху няколко тематики, представящи другите настроения, страсти и внезапно изменящата се женска сила. Най-общо като че ли дамите в пиесата са два вида - едните, показани посредством щрайха, са нежни, сантиментални и изящни, а другите прибързани, трагични и изобразени с точкувани фигури и заостреност при медния тон на духовите принадлежности и ударната група. Финалният привкус е чувство за романтизъм, великолепие и хубост.

Едночастната творба, с богата, плътна оркестровка е написана за симфоничен оркестър в неговия типичен състав. Пиесата е композирана през 2023 година по поръчка на диригента Димитър Косев за концерт от поредицата " Ново покoление " и премиерно е показана на МФ " Софийски музикални седмици ".

***

Солист на Плевенската филхармония за осъществяването на Концерта за обой и оркестър от Христо Йоцов ще бъде Давид Валтер /Франция/ - бележит музикант, който през 2004 година поръчва на Христо Йоцов да напише тази творба. Концертът е в класическа триделна форма /Сонатно алегро, Анданте и Алегро/, с доста ярка солистична изява и красива благозвучност. „ По молба на Валтер в нотният текст има български неравноделни размери, без това да клони към фолклорна мелодичност. Ако има джазови детайли, то те са скрити в оркестровата тъкан и касаят най-вече ритмичното многообразие. ”, споделя създателят.

От 2004 година насам пиесата е свирена доста пъти в България и по света както от Валтер, по този начин и от други, в това число млади обоисти. Възможностите на солиращия инструмент са употребявани пълноценно в пиесата, сложнноста е избрана като „ 7 от 10 по скалата за компликация ”. Според Валтер концертът за обой и оркестър от Христо Йоцов има доста мощен балкански акцент „ Колоритна музика, доста ритмична и запеваема. Изключително приятна за осъществяване! “, споделя солистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР