Плевенчани сме горди с това, че живеем в град, който

...
Плевенчани сме горди с това, че живеем в град, който
Коментари Харесай

Плевен чества 143 години от Освобождението на града

Плевенчани сме горди с това, че живеем в град, който е дал толкоз значима дата за българската история. Това съобщи през днешния ден кметът на града Георг Спартански във връзка 10 декември, когато се навършват 143 години от Освобождението на Плевен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днешният ден е празничен, без значение че се намираме в пандемия, акцентира той. Пандемии е имало и в предишното, евентуално ще има и в бъдещето, само че има дати, които са просъществували през годините и са потвърдили своята значителност, означи Спартански. Той уточни, че в Плевен през днешния ден са посланиците на Руската федерация, на Беларус, генералният консул на Руската федерация в Русе, дружно с представители на техните екипи от посолствата. С Освобождението на Плевен се дава началото на края на петвековното турско робство в България, посочи Спартански.

"Има дати, които са надживели своето време, които са дали отпечатък освен за историята на Плевен, на България, само че и на Балканския полуостров и на тази част от Европа. Ако нямаше Плевен, нямаше да има и Шипка, в случай че нямаше Шипченската епопея, евентуално нямаше да се случи и Плевенската - това са двете огромни борби, които вземат решение изхода на войната ", уточни Спартански. По думите му без значение от това, че през днешния ден няма публични церемонии, плевенчани отдават респект на всички знайни и незнайни герои. "Празникът е най-вече в сърцето. Той е в тези, които знаят и помнят. Плевен ще го има и в бъдеще, ще я има и паметта към героите, дали живота си за Освобождението на България ", акцентира кметът.

Точно в 12.00 часа венци и цветя във връзка годишнината бяха поднесени от името на дипломатически задачи, общинските и държавни управляващи, ведомства пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец " и Вечния огън, който гори пред историческия монумент. Много жители през днешния ден идват да слагат своите цветя за празника.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР