Плевен. . Широко обществено обсъждане за изграждането на паметник на

...
Плевен. . Широко обществено обсъждане за изграждането на паметник на
Коментари Харесай

Плевен: Плевенчани се обявиха за играждането на паметник на Девета плевенска дивизия

Плевен.. Широко публично разискване за построяването на монумент на героите-победители от Девета пехотна Плевенска дивизия беше извършено в зала „ Катя Попова ”. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ. Събитието се провежда от Инициативния комитет „ Героите на Дойран ” във връзка 100 години от Дойранската епопея. Официален посетител на събранието беше вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.
„ Плевен е един град, който има доста монументи. Липсва един монумент, на тези български войни от Девета пехотна дивизия, които водиха война по бойните полета на Балканския полуостров за българската национална концепция. ” – това акцентира в словото си пред плевенчани министър Каракачанов. По думите му това е един блян, наследен на 3 март 1878 година – всички българи да живеят в една страна, санстефански блян. Военният министър е безапелационен, че ние сме длъжни на тези хора и би трябвало да почетем тяхната памет, тъй като всеки един от нас носи като завещание кръв от тези наши прародители.
„ Аз поздравявам тази ваша самодейност и декларирам, че Министерството на защитата ще поддържа самодейността с всички вероятни средства, които има. ” Каракачанов посочи, че военното министерство има предел за финансова помощ до 10 хиляди лв.. Другото с което ще помогне е с гилзи, които след претопяването им ще се употребяват за материала с който ще се построи самия монумент.
В словото си членът на управлението на АБВ Румен Петков напомни, че концепцията за монумент е от 1 век, само че без никаква реализация и предложи основаване на дарителски фонд, защото идеята е повече от благородна.
„ Самия факт, че години след изключителната победа на Девета плевенска пехотна дивизия при представянето на военачалник Владимир Вазов пред английския легион категорично се споделя, че това е един от дребното генерали, чието име свети измежду формалните лица във Англия. Така че идеята е повече от значима и дано да стартираме да набираме средствата в този момент. Считам, че метода по който отбелязахме 140 години от освобождението на Плевен от турско иго сподели доста правилни стъпки, които в случай че предприемем в този момент съм сигурен, че най-сетне ще приключим това дело на признателност, благодарност и респект към тези наши съграждани, към тези наши сънародници, които реализираха една от най-значителните победи на Българската войска в цялата и история. ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР